Tüm Zamanların En İyi 12 Reklam Kampanyası
Yayınlandıkları dönemde çok ses getiren ve üzerinden yıllar geçse bile tüketicilerin zihninde yer eden başarılı kampanyalar, reklamcılara ilham veriyor.
Başarılı reklam ve pazarlama kampanyaları markaların büyümesine, hedef kitle oluşturulması ve marka mesajlarının en etkili şekilde tüketiciye ulaştırılmasına çok büyük katkılarda bulunuyor. Bazı kampanyalar var ki; ilk yayınlandıkları zamanın üzerinden yıllar geçse bile kendini unutturmuyor ve kendinden sonraki pek çok kampanyanın ilham kaynağı oluyor.
Başarılarıyla hala kendilerinden söz ettiren ve en iyiler arasında yerini almış reklam kampanyalarını sizin için derledik.
1. Nike: Just Do It.
1970 ve 80’li yılların fitness ve aerobik modası Reebok, sıradan bir koşu ayakkabı markası olan Nike karşısında önemli bir üstünlük ve pazar payına sahipti. En büyük rakibi Reebok karşısında rekabet gücünü artırmak isteyen Nike, 1980’lerin sonuna doğru reklam ajansı Wieden + Kennedy ile “Just Do It” kampanyasına imza attı.
Kampanyanın reklam filmlerini birleştirici bir öge olarak tasarlanan “Just Do It” hala gelmiş geçmiş en iyi reklam sloganı olarak kabul ediliyor. Sade, açık, anlaşılır, akılda kalıcı ve kısa slogan “Just Do It”, insanların egzersiz yaparken hissettiklerini özetliyor ve tüketicilere sınırlarının ötesine geçme cesareti veriyordu. 1988’de 800 milyon dolar değerinde satış yapan Nike, 1998’de 9.2 milyar dolar satış rakamına ulaşmıştı.
2. Absolut Vodka: The Absolut Bottle
Çok farklı bir şişe şekline sahip olmamasına rağmen, Absolut şişesini dünyanın en bilinir şişesi haline getirdi. Marka, kampanyasında mevcut şişesini çeşitli şekillerde gösteren basılı reklamlar yayınladı. 25 yıl boyunca sürdürülen kampanya, şimdiye kadar kesintisiz devam eden en uzun kampanya olma özelliğine de sahip ve 1500’ün üzerinde reklamı içeriyor.
TBWA tarafından yürütülen kampanya başladığında Absolut, votka pazarında sadece %2.5 oranında bir paya sahipti. 2000 yılında kampanya sona erdiğinde ise, Absolut vodka’nın satış rakamı 10 bin kutudan 4.5 milyona yükselmişti.
3. Miller Lite: Great Taste, Less Filling
Light bira markası Miller Brewing (artık MillerCoors) ürünü için tamamen yeni bir pazar oluşturacak bir kampanyaya imza attı. “Great Taste, Less Filling” kampanyasının amacı erkeklerin light bira içmeyeceğine dair görüşü değiştirmekti. Miller, reklamlarında light bira içen ve tadının güzel olduğunu onaylayan maskülen modellere yer verdi.
McCann-Erickson Worldwide tarafından hazırlanan ve ilk kez 1974 yılında yayınlanan kampanya hala dünyanın en akılda kalıcı ve başarılı kampanyalarından biri olarak görülüyor. Kampanyanın yayınlanmasının üzerinden geçen yıllara rağmen Miller Lite, light bira pazarında hala lider.
4. Volkswagen: Think Small
En başarılı reklam kampanyaları söz konusu olduğunda görmezden gelinemeyecek bir kampanya olan “Think Small”, Amerikan yaşam tarzı ve Amerikan hayat felsefesine karşı bir fikirle hayat bulmuştu. ABD vatandaşlarında, “büyük düşün” diyen ve büyük Amerikan arabalarını tercih eden bir anlayış hakimdi. Küçük Alman arabaları ABD pazarında tercih edilmiyordu.
1960 yılında DDB tarafından hazırlanan Volkswagen kampanyasında Volkswagen Beetle’ın küçüklüğü çarpıcı bir şekilde vurgulanıyordu. Kendini olduğu gibi gösteren ve daha fazlasını vadetmeyen reklam ile Volkswagen bir anda büyük dikkat çekti.
5. Marlboro: Marlboro Man
İlk kez 1955’in başlarında hazırlanan Marlboro Man reklamları, ürün etrafında oluşturulan yaşam tarzını ve markanın gücünü temsi ediyordu. Özgür, maskülen, dağlarda gezen Marlboro erkeği, döneminde pek çok erkeğin özdeşlik kurabileceği ideal bir karakter olarak, reklamların başarılı olmasında önemli bir yere sahipti.
Hedef kitlenin yaşam tarzını ya da idealize ettiği yaşam tarzını yansıtan bu reklamlar Leo Burnett imzalı idi. Marlboro, sonraki dönemlerde reklamlarına daha feminen bir yaklaşım getirse de kovboy Marlboro Man figürünü 1999’a kadar kullandı.
6. California Milk Processor Board: Got Milk?
California Milk Processor tarafından desteklenen “Got Milk?” (Sütünü İçtin Mi?) kampanyası 1993’te ilk defa yayınlandıktan sonra, Heidi Klum, Steve Nash ve Taylor Swift gibi isimlerle 2014’e kadar sürdürüldü. Lowe Camphell Ewald tarafından hazırlanan kampanya, sütü sevdirmeyi ve tüketimini artırmak amacıyla gerçekleştirildi. Kaliforniya’da başlayan kampanya, 1 yıl içinde süt satışlarını %7 artırarak ülke sınırlarının ötesine geçti.
Hedef kitlesi, süt içen tüketiciler olan kampanya, mevcut tüketicilerin sadakatini artırmayı, ürünü daha sık kullanmaya teşvik etmeyi ve tüketicileri birer marka savunucusu haline getirmeyi amaçlıyordu. Pek çok ünlü isim kampanyayı desteklemek için süt içtikten sonra, fotoğraflarının çekilmesine ve yayınlanmasına izin verdi.
7. Dove: Real Beauty
“Güzelliğin, endişe değil, özgüven kaynağı olduğu bir dünya hayal edin.” 2004’te gerçekleştirilen Real Beauty kampanyasının sloganıydı. Sade ve etkili bir yaklaşımla, tüketicilerinin hassas oldukları bir konuda onların ne hissettiğini bildiğini ve anladığını gösteren marka, en etkili reklam kampanyalarından birine imza atmış oldu.
Ogilvy & Mather tarafından hazırlanan kampanya kapsamında video workshoplar, sosyal medya projeleri, basılı reklamlar gibi pek çok çalışma gerçekleştirildi. Bunlardan biri olan Real Beauty Sketches (Gerçek Güzellik Çizimleri) online mecralarda 114 milyondan fazla görüntülendi ve 3.74 milyon defa paylaşıldı, 110 ülkede 25 dilde yayınlandı, 4 milyarın üzerinde etkileşim aldı.
8. Apple: Get a Mac
2006 ve 2009 arasında sürdürülen televizyon kampanyası “Get a Mac”, ABD, Kanada, Avustralya, İngiltere gibi pek çok ülkede yayınlandı ve kısa sürede çok büyük bir kitleye ulaştı. Gündelik kıyafetler içinde, genç bir erkeğin kendini Mac, takım elbiseli ve gözlüklü bir erkeğin ise PC (Windows) olarak tanıttığı reklamlar beyaz, sade arka planı ve minimalist tasarımı ile de oldukça akılda kalıcı idi. Mac ile diğer bilgisayarların karşılaştırıldığı eğlenceli reklam serisi, TBWA/Media Arts Lab tarafından hazırlandı.
9. Clairol: Does She or Doesn’t She?
1957 yılında saç boyası markası Clairol bu soruyu sormuştu. Kadınlar saçlarını boyuyor mu, boyamıyor mu? Alınan cevaplara göre, her 15 kadından sadece 1'i saç boyası kullanıyordu. Sadece 11 yıl sonra, TIME dergisi her iki kadından birinin saçlarını boyadığını söylüyordu.
Clairol, pek çok markanın aksine tüketicilerin markanın ürünlerini kullandıklarını söylemesini istemedi. Kadınlara, ürünlerinin çok iyi olduğunu ve eğer kendileri söylemezse kimsenin, saçlarını boyayıp boyamadıkları konusunda kesin bir şey diyemeyeceğini söyledi. Foote, Cone & Belding (FCB) tarafından hazırlanan kampanya sayesinde 1967 yılında Clairol’ün satışları 4 kat artmıştı.
10. De Beers: A Diamond is Forever
En akılda kalıcı reklam sloganlarından biri olarak kabul edilen “A Diamond is Forever”, ilk kez 1947 yılında kullanılmıştı ve 2000 yılında Advertising Age tarafından 20. yüzyılın en iyi reklam sloganı seçildi. Mücevheri bağlılık ve aşkın sembolü haline getirmek isteyen De Beers, kampanyada da bir evlilik teklifinin elmas bir yüzük olmadan tamamlanamayacağını vurguluyordu. De Beers, gerçekten de elmas bir yüzüğün gerekli bir lüks olduğuna tüketicileri ikna ederek yeni bir pazar yarattı.
N. W. Ayer & Son tarafından hazırlanan kampanya ile evlilik teklifi eden kişilerin, evlilikle ilgili hislerinin bir güvencesi olarak elmas bir nişan yüzüğü vermelerini gerektiren bir durum ortaya çıkmış oldu.
11. Old Spice: The Man Your Man Could Smell Like
Old spice için Wieden & Kennedy tarafından hazırlanan “The Man Your Man Could Smell Like” kampanyasının ilk bölümü 2010 yılında yayınlandı. Kampanya büyük bir viral başarıya imza attı ve ilk videosu 51 milyonun üzerinde izlendi.
Yine Isaiah Mustafa’nın oynadığı ikinci reklam videosu ile aktör bir anda “Old Spice Guy” olarak tanınmaya başlandı. Bundan sonra ise, aktörün sosyal medya fanlarına kişiselleştirilmiş, kısa videolarla cevap verdiği interaktif bir kampanya gerçekleştirildi. 2 gün içinde Mustafa’nın fanlarına cevap verdiği kişiselleştirilmiş video sayısı 186 idi ve bu videolar 11 milyon görüntülenmeye ulaşmıştı. Old Spice, kampanya ile 29 bin Facebook fanı ve 58 bin Twitter takipçisi kazandı.
12. Wendy’s: Where’s the Beef?
Fast food zinciri Wendy’s için hazırlanan reklam kampanyası “Where’s the beef?”, markanın rakipleri McDonald’s ve Burger King’i hedefliyordu. 1984 yılında yayınlanan reklam kampanyası ile marka satışlarını %31 oranında artırdı. Kısa sürede herkesin diline dolanan slogan, rakiplerinin hamburgerde çok az et kullandığına dikkat çekiyordu.
Sadece yayınlandıkları dönemde değil, her dönem tüketiciyi etkilemeyi başarmış ve unutulmazlar arasında yerini almış, en iyi kampanyalar reklamcılara ilham vermeye devam ediyor.
Etiketler:
Önceki yazı:
Sonraki yazı:
İlgili Haberler
Ajanslardan ücretsiz fiyat teklifleri alın.
Dijital Ajansları Keşfet