Adım adım büyüyen ve ihracat anlamında da gelişen Türkiye’nin hedeflediği pazarlardan birisi de Ortadoğu ülkeleri oldu. Pek çok değişik kalem ürün ve hizmeti Ortadoğu’ya ihraç edilirken aynı zamanda şu soruya da yanıt arandı: Ortadoğu’da dijital pazarlama nasıl olmalı, bu coğrafyadaki ülkelere dijital pazarlama nasıl yapılmalıdır?
Bu sorunun yanıtı olan bazı bilgileri Digital Exchange bizimle paylaştı. Ortadoğu ülkelerinin geneline bakıldığında Arapça konuşan yaklaşık 170 milyon internet kullanıcısının varlığından söz etmek mümkün. Bu da Ortadoğu ülkelerindeki sosyal medya kullanıcılarının hem nicelik hem de nitelik açısından fazla sayıda olduğunu gösteriyor.
İnternet ortamında ve sosyal medya mecralarında en fazla kullanılan diller sıralamasında Arapça 4. sırada yer alıyor. İlk 3 sırayı ise İngilizce, Çince ve İspanyolca takip ediyor. Arapçanın yükselişi bu ivmede devam ettiği sürece 2050 yılında internet ortamında en fazla kullanılan lisan olacağını öngörmek zor değil.
İnternet kullanıcılarının profillerine baktığımızda ise hedef kitle olmanın ötesinde satın almaya hazır kitle olarak görülen Y kuşağının yaklaşık 53’lük kısmı radyo ve televizyondan ziyade, daha faydalı ve işlevsel bulduğu interneti kullanıyor.
Sosyal medya hesaplarını aktif olarak kullanan kadın internet kullanıcıların oranı ise toplam internet kullanıcılarının %34-35’lik bir kısmını oluşturuyor. Bütün dünya çapında baktığımızda bu oranın %61 olduğunu görüyoruz. Bu da Ortadoğu coğrafyasında yaşayan kadın nüfusun özgürlük anlamında daha kısıtlı şartlarda yaşadığını gösteriyor.
Ortadoğu’da Sosyal Medyanın Yeri
Arap dünyasında en çok kullanılan sosyal mecranın Facebook olduğunu söyleyebiliriz. Twitter ile Türkiye’ye göre daha geç tanışan Arap dünyası bu mecrayı da kullanıyor ama kullanım oranı Facebook’a göre epey düşük.
Instagram kullanımının Twitter’a göre daha yüksek olduğu Ortadoğu’da bu mecra da yaygın olarak kullanılıyor.
Video Reklamcılığı Oldukça Revaçta
Ortadoğu coğrafyasında Facebook’tan sonra YouTube’un çok fazla tercih edilmesi de videoların oldukça popüler olduğunu gösteriyor. Özellikle genç kuşağın yarısından fazlasının Youtube’da her gün en az bir adet video izlediği ölçümlenmiş. Suudi Arabistan’ın tüm dünya genelinde kişi başına en çok video izlenen ülke olduğunu söylemek zor değil. Bu videolar internet kullanıcılarının satın alma kararlarını da olumlu anlamda etkiliyor. Bu yüzden de Ortadoğu’da pek çok uluslararası firma video reklamlarına ciddi bir bütçe ayırıyor.
Mobil Cihaz Kullanım Oranı Hayli Yüksek
Arap ülkelerinde akıllı telefon kullanımı da oldukça yaygın. Hatta akıllı telefonlar diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi burada da masaüstü bilgisayarlara göre daha fazla tercih ediliyor. Bu doğrultuda bakıldığında mobil cihazların, kullanıcıların satın alma kararlarında hayli etkili olduğu da bir gerçek. Bilhassa 25 yaş altındaki genç nüfusun %90’a yakın bir kısmı bir ürünü almadan evvel akıllı telefondan aratarak ön araştırma yapıyor.
Tüm bu bilgilerin ışığında konuya bakacak olursak eğer Ortadoğu pazarında e-ihracat yapmak isteyen girişimcilerin web sitelerine Arapça dil seçeneğini de eklemeleri büyük geri dönüşler almalarını sağlayacaktır. İngilizce de Arap ülkelerinde kullanılan bir dil olsa da, Arapça dil seçeneği çok daha avantajlı olacaktır.
Web sitenizin mobil uyumlu olması da herm artı değer kazandıracak hem de bu durum satışlara yansıyacaktır.
Adwords reklamlarda yazılı metinden ziyade görüntülü reklamların tercih edilmesi de daha çok kullanıcıya ulaşmayı sağlayacaktır. Burada kullanılan görsellerin Arap kültürüne uygun olmasına özellikle dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde durum dezavantaja dönüşebilir.