Ürün ve hizmet tanıtımı yapmak isteyenlerin önünde birden çok seçenek yer alıyor. Markalar; farklı seçenekler arasından tercih yaparken zorlanıyorlar. Hangisinin en iyisi olduğunu bilmek istiyorlar. 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde bilhassa dijital kanallar aracılığıyla gerçekleştirilen reklam ve pazarlama faaliyetlerinin çok başarılı olduğunu dile getirebiliriz. Dijital pazarlamanın çok sayıda avantajı vardır. Bu avantajları en iyi şekilde değerlendiren bir marka; sektörde rakiplerine kıyasla bir adım öne geçer.
CRM Medya; dijital pazarlama ve SEO konusunda hizmet almak isteyenlerin bir numaralı adresi olmalı! Sosyal medya, medya satın alma ve planlama, yazılım hizmetleri, tasarım hizmetleri, SEO ve daha birçok konuda kaliteli hizmet veren CRM Medya; bugüne kadar birçok önemli projenin içerisinde yer aldı. Biz de CRM Medya Yönetici Ortağı Berk Hisoğlu ile dijital pazarlamanın değişimi hakkında konuştuk. Son derece keyifli bir yazı sizi bekliyor.
Dijital Pazarlamanın Tüm Unsurlarını Bilmek Gerekiyor
Takdir edersiniz ki, teknoloji; 2010’lu yıllarla beraber hayatımızın merkezi haline geldi. İnsanlar; sosyal medyayı vakit geçirme aracı olarak görmüyorlar. Sosyal medya sayesinde hayatlarını yönlendirebileceklerinin de farkına vardılar. Bilhassa sosyal medya reklamları ile tanıtılan ürün ve hizmetlerin satışları sürekli olarak artıyor. Tüketiciler; geçmiş yıllarda olduğu gibi başkalarından ürün tavsiyesi almak yerine bir markanın internet sitesindeki veya sosyal medya hesaplarındaki kullanıcı yorumlarını okumayı tercih ediyorlar. Bu durumun farkına varan işletmeler de ölçeklerinden bağımsız bir şekilde online pazarlamaya giriş yaptılar. CRM Medya Yönetici Ortağı Berk Hisoğlu; dijital pazarlamanın sunmuş olduğu avantajlardan teker teker bahsetti:
- Dijital pazarlamanın avantajlarına kayıtsız kalmak mümkün değil! Hem üreticiler hem de tüketiciler için çok sayıda avantaja sahip olan dijital pazarlama; insanlara eşit olma duygusunu da tattırıyor. Küçük ölçekli firmalar; dijital pazarlama sayesinde kaderlerini değiştirebilirler. Sektörü yakından takip edenlerin bildiği üzere geleneksel pazarlama seçeneklerinde çok ciddi bir rekabet mevcut! Bilhassa büyük markaların geleneksel reklam faaliyetleri için ayırmış oldukları çok ciddi bir bütçelerinin olduğunu dile getirmeliyiz. Büyük markalar ile rekabet edemeyen küçük markalar; çareyi dijital pazarlamaya yönelmekte buluyorlar. Her ne kadar markalar arası rekabet dijital ortama yayılmış olsa da eskiye kıyasla çok daha eşitlikçi bir ortamın olduğunu söylemeliyiz. Bunun yanı sıra, tüketiciler; küçük veya büyük olmasından bağımsız bir şekilde markaların reklamlarını eşit sayıda görüyorlar. Ayrıca, reklam faaliyetlerinin doğal yollarla gerçekleştirilmesi de ciddi bir avantaj! Küçük markalar da dijital pazarlama sayesinde daha çok kişiye ulaşmanın keyfini yaşayabilirler.
- Dijital pazarlamanın avantajlarını öğrendikçe çok şaşıracaksınız. Küçük ve orta ölçekli markalar; her ne kadar ürünlerini tanıtım faaliyetleri ile daha çok kişiye tanıtmak isteseler de bilhassa geleneksel reklam seçeneklerinin maliyetini duydukları zaman geri adım atmak zorunda kalırlar. Bu tür markaların imdadına ise dijital pazarlama yetişir. Dijital pazarlama; diğer seçeneklere kıyasla çok daha uygun fiyatlıdır. Markaların kâğıt üzerinde en büyük yatırımı reklam ve pazarlamaya yapmaları gerekir. Dijital pazarlama; daha uygun maliyetli olmasından mütevellit markaların reklam masraflarını ciddi ölçüde azaltır. Buna ek olarak, dijital pazarlama; markalara farklı avantajlar da sunar. Örneğin, markaların popülerliklerini arttırmak adına ek şube açmalarına gerek yoktur. Bir başka deyişle, dijital pazarlama; az bütçe ile olabilecek en iyi verimi elde etmeyi mümkün kılar.
- Dijital pazarlamayı diğer seçeneklere kıyasla özel kılan farklı hususlar da mevcut! Her şeyden önce, dijital pazarlamanın çok daha ölçülebilir bir platform olduğunu söyleyebiliriz. Markalar; dijital dönem öncesinde çok uzun süre geleneksel reklam seçeneklerine para ödemek zorunda kalmışlardır. Ancak, bu seçeneklerin hedef kitleyle buluşacağının herhangi bir garantisi yoktur. Bu konuyu güzel birkaç örnekle açıklamak mümkün! Sıradan bir televizyon reklamını düşünelim. Söz konusu reklamın televizyonda gösterildiği sırada onu gerçekten satın almaya hevesli insanların karşısına çıkma ihtimali bir hayli düşüktür. Bu durum; reklama ciddi bir para ödeyen markalar adına bir şanssızlıktır. Buna ek olarak, geçmişten bu yana en çok tercih edilen reklam seçeneklerinden birisi olarak dikkat çeken billboardları göz önünde bulunduralım. Billboard reklamı için ödeyeceğiniz para boşuna gidebilir. Çünkü, söz konusu reklamın doğru insanların karşısına çıkma ihtimali zayıftır. Dijital pazarlama; bu tür dezavantajlara sahip değil! İnternette yer alan ürün ve hizmet reklamlarını kimlerin gördüğünü öğrenebilirsiniz. Hatta öğrenen kişilerin yaşı, cinsiyeti ve hangilerinin internet sitenizi ziyaret ettiğini dahi öğrenme şansınız bulunuyor. Bu durum; bütçeyi en iyi şekilde değerlendirmek isteyen markalar için ciddi bir avantaj! Reklamlarının popülerliklerini görerek birtakım strateji değişiklikleri yapabilirler. Hatta sonuçlarını göz önüne alarak bazı reklam faaliyetlerini tamamen iptal edebilirler.
- Türkiye’deki markalar; reklam ve pazarlama konusunda çok daha faydacı bir anlayışa sahiplerdir. Dijital pazarlama; tam olarak bu düşüncede olanlara hitap eder. Markalar; dijital pazarlamanın sonuçlarını anında görebilirler. Bilhassa markanın internet sitesine giren ve alışveriş yapan kişiden haberdar olunur. Bunun yanı sıra, reklamı gördükten sonra siteye girmeyi ve ürün satın almayı tercih eden kişi de bizzat reklam sahibine haber verilir. Sektöre yeni adım atmış markaların göz önünde bulundurması gereken hususlardan birisi de müşteri takibi! Birçok marka; bu detaya gereken önemi vermiyor. Ancak, dijital pazarlama; markalara en doğru bilgiler ile müşteri takibi yapmayı mümkün kılıyor. Markalar; vermiş oldukları reklamın başarılı olmadığını gördüklerinde o reklama ait kampanyayı durdurabilirler. Bunu yapmak adına dijital pazarlamanın sunmuş olduğu verilerden yararlanabilirler.
- Dijital pazarlama; önümüzdeki yıllara da kesinlikle damga vuracak. Neden mi? Dijital pazarlamayı tercih ettiğiniz takdirde hedef kitlenizi de belirleme şansını da elde edersiniz. Hedef kitlenin belirlenmesi zannedilenden çok daha önemli! Ürünü; satın alma ihtimali fazla olan kişilerle buluşturmak şarttır. Aksi takdirde, yapılan tüm reklam ve pazarlama faaliyetlerinin boşa gideceğini söylemek gerekir. Marka; bu durumun bir sonucu olarak, hem maddi hem de manevi kayıplar yaşar. Dijital pazarlama; hedef kitle belirleme konusunda oldukça başarılıdır. Bilhassa Google Adwords; bu konuda en iyisini sunar. Hedef kitlenin belirlenmesi ile tüm süreç sona ermez. O kitleye hitap eden bir mesajın hazırlanması da mühimdir. Dijital pazarlama; bu konuda da en iyisini sunar. Herhangi bir reklam kampanyasından veya verilen mesajdan olumlu sonuç alındığı takdirde bunu devam ettirmeyi mümkün kılar. Bir başka deyişle, hedef kitlenin geri dönüşleri hakkında bilgi verir. Markalar; dijital pazarlamanın avantajlarından sonuna kadar yararlanabilirler. Bilhassa yalnızca kendi kitlelerini barındıran bir veri tabanı oluşturabilirler.
- Sosyal medya; dijital pazarlamanın olmazsa olmazlarından birisi! Dijital pazarlama faaliyetleri sırasında tahmin edebileceğiniz üzere sosyal medyadan yararlanılır. Sosyal medyanın insanları organize etme ve harekete geçirme konusunda en iyisini sunduğunu söylemek gerekir. Markalar; sosyal medya hesaplarında gerçekleştirebilecekleri birtakım faaliyetler ile hesaplarını takip eden kullanıcıları satın alma davranışına yönlendirebilirler. İnsanlar; sosyal medyada tanıtımı yapılan ürünleri almaya büyük heves duyarlar. Çünkü satın alma sürecinde herhangi bir fiziksel zahmet içerisine girmezler. Dijital pazarlama; mesafeleri ortadan kaldırmasından dolayı sevilir ve tercih edilir. Markalar; dijital pazarlama sayesinde ürün ve hizmetlerini hem yurt içi hem de yurt dışındaki tüketicilere tanıtırlar. Bu sayede, kısa sürede ürün ve hizmet satışları sayesinde ciddi bir gelir elde ederler.
Dijital Pazarlamanın Değişimine Yakından Tanıklık Etmek Şart!
Dünya; 2000’li yıllar ile beraber kendisini dijital devrimin içerisinde buldu. Teknolojik değişimin yaratmış olduğu yeni düzene alışmak; herkes için önemli hale geldi. İş dünyası da tüm bunlardan nasibini aldı. Markalar; dijital pazarlamadan faydalanmak zorundadırlar. Bilhassa değişen tüketici davranışlarını anlamak şart! Bunun yanı sıra, hedef kitleye ulaşmak ve onlarla uzun süreli bir iletişimin içerisinde olmak da bir gereklilikten ziyade zorunluluk haline geldi. Sonuç olarak, ölçeğinden bağımsız bir şekilde her marka; rekabetin çetin şartlarına ayak uydurabilmek ve ayakta kalabilmek adına dijital pazarlamayı hayatının merkezine koymak zorunda!
CRM Medya Yönetici Ortağı Berk Hisoğlu; dijital pazarlamanın önemine bir kez daha dikkat çekti:
“Takdir edersiniz ki, kurumların hedef kitlelerine ulaşmaları ve onları ürün ve hizmetleriyle buluşturmaları son derece önemlidir. Günümüz dünyasında kalite/maliyet kriterindeki farklılaşma zannedildiği kadar belirgin değildir. Benzer kalitede bir ürünü neredeyse aynı fiyatlara satan çok sayıda markaya rastlayabilirsiniz. Tüketiciler; bu markaların hangisinden ürün ve hizmet satın alacaklarına karar verirken bazı hususlara önem verirler. Marka; bizzat kendi ürün ve hizmetleri ile kendisini hedef kitlesine olabilecek en iyi şekilde anlatmayı başardığı takdirde bu zorlu rekabette bir adım öne geçer. Ayrıca, bunu yaparken de geleneksel pazarlama yöntemleri ile bütünleşik pazarlama iletişimini birlikte kullanmayı bilmelidir. Dijitalleşmenin yaratmış olduğu imkanlardan en iyi şekilde yararlanmalıdır. Tüm bunları yaptığı takdirde hedef kitle ile olan birlikteliğini sağlam ve karşılıklı iletişime dayalı bir şekilde yürütebilir.”
CRM Medya Yönetici Ortağı Berk Hisoğlu; dijital pazarlamadan nasıl faydalanılması gerektiğine dair de bilgi verdi:
“Sosyal medya pazarlaması; dijital pazarlama kanalları içerisinde kendisine yer bulur. Birçok marka; sosyal medya pazarlamasına gereken önemi vermez. Önemli olanın yalnızca internet sitelerindeki ve e-ticaret sitelerindeki satış seçenekleri olduğunu düşünür. Türkiye’nin en popüler markaları dahi kurumsal Facebook ve Twitter hesaplarından düzenli olarak paylaşım yapmaz. Ayrıca, her bir sosyal medya uygulaması için ayrı bir içerik hazırlamak yerine aynı içeriğin kullanılmasına da sıklıkla rastlanır. Bunun yanı sıra, video destekli içeriğin kullanılmaması da ciddi bir dezavantajdır. Birçok marka; farklı uygulama veya içeriklerle hedef kitlenin dikkatini çekme konusunda bir hayli başarısızdır. Bu noktada, bir an önce harekete geçmek gerekir. Dijital pazarlama; bilhassa sosyal medya ile gelişir ve değişir. Buna uygun bir pazarlama stratejisi ve iş modeli oluşturmak şarttır. Bilhassa her bir sosyal medya kanalının doğasına uygun içerik hazırlanmalıdır. Sosyal medya hesaplarında düzenli olarak paylaşım yapılmalıdır. Dijital pazarlamanın gelişen teknoloji ile beraber değişimine yalnızca bu şekilde eşlik edilebilir.”
Dijital Pazarlamanın En Büyük Değişimlerini Bilmek Gerekiyor
Dijital pazarlama; yıllarca belirli kalıplara bağlı kalmış reklam ve pazarlama dünyası için bir devrim niteliğindedir. Faydalanmak isteyenlere çok sayıda seçenek sunar. Ölçeklenebilir bütçeler vaat etmesi de ciddi bir avantajdır. Bunun yanı sıra, dijital pazarlamanın sahneye adım attığı ilk günden bu yana sürekli bir değişim içerisinde olduğunu de unutmamak gerekir. CRM Medya Yönetici Ortağı Berk Hisoğlu; dijital pazarlamanın geçirmiş olduğu en büyük değişimlerden teker teker bahsetti:
- 1990’lı yıllardan bu yana internete gerçek anlamda erişimin mümkün olduğunu dile getirebiliriz. Tıklama odaklı trafik ve ücretli reklamlar; dijital pazarlamanın emekleme dönemi olarak tarif edilebilir. Google; dijital pazarlamanın kaderini değiştirdi. Aramanın gücünü kullanarak dijital pazarlamanın tabiri caizse patlama yapmasını sağladı. Afişler ve reklam blokları da kendisine yer bulan unsurlar arasındaydı. İçerik pazarlaması; çok uzun süre yalnızca bir şeyler öğrenmenin adresi olarak görülen internete olan bakış açısını da değiştirdi. Reklam ve pazarlama faaliyetlerine önem veren markalar; daha çok tüketiciyi kendilerine çekmek adına kaliteli içerik hazırlamaya başladılar. Çünkü iyi hazırlanmış bir içerik; hedef kitleye ulaşmayı ve hali hazırdaki müşterilerin sadakatini arttırmayı da mümkün kılar. İçerik pazarlamasının önemi bununla sınırlı değil! İnternet sitesinin Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayan SEO çalışmalarının önemli bir kısmını da içerik oluşturuyor. Google; bünyesinde kaliteli ve özgün içeriklere yer veren internet sitelerini arama sonuçlarında üst sıralara taşır. Buna ek olarak, Facebook ve Twitter gibi popüler sosyal medya uygulamaları için özel olarak hazırlanmış kaliteli içerikler de hedef kitleyi satın alma davranışına yönlendirme konusunda çok fazla işe yarar. Sonuç olarak, pazarlamacılar; pazarlama mesajlarını içerik aracılığıyla iletiyorlar. Bu durum; dijital pazarlamanın bilhassa son yirmi yıl içerisindeki en büyük değişimlerinden birisi olarak gösterilebilir.
- Dijital pazarlama; sahip olduğu popülerliği kolay kazanmadı. Bilhassa bazı işletmelerin dijital pazarlamadan erişilebilirlik eksikliğinden dolayı uzun süre yararlanamadığını dile getirmek gerekir. Ancak, gelişen teknoloji; dijital pazarlamanın çehresini değiştirdi. Çünkü yalnızca pazarlamacılar için özel olarak geliştirilen uygulama ve araç sayesinde bir önceki cümlede bahsettiğimiz erişilebilirlik sorununa en mükemmel şekilde çözüm bulundu. Bu konuyu birkaç örnek ile açıklamak mümkün! Örneğin, markalar; müşteri ilişkileri yönetimi araçları sayesinde müşterilerine ait verileri düzenli bir şekilde saklama ayrıcalığına eriştiler. Bunun yanı sıra, sosyal medya platformları; markaların sosyal medyada tanınma süreçlerini kolay hale getirdi. Web site tasarımı; hızlı, kolay ve uygun maliyetli e-ticaret mağazası oluşturmayı mümkün kıldı. Bu tür hususlar sayesinde sıradan bir işletmenin dahi dijital pazarlamanın gücüne rahat bir şekilde eriştiğini dile getirebiliriz. Dijital pazarlama; 2020’li yılların devamında daha büyük değişimler yaşayacak gibi duruyor. Bilhassa Al ve makine öğrenimi gibi teknolojilerin herkesi heyecanlandırdığını söyleyebiliriz. Dijital pazarlama; teknolojinin gelişmeye devam etmesi halinde çok daha basit bir hale gelecek. Bu durum; markaların gelirlerini de arttıracak.
- İnternetin piyasaya çıktığı ilk günlerde yaşananları tahmin etmek çok zor değil! İnsanlar; gerçek dünyadaki kimliklerinden sıyrılarak anonim olmanın heyecanını yaşıyorlardı. Fakat, bilhassa 2010 sonrası dönemde verilerin ve bilgilerin kolay yayılır hale geldiğinden bahsedebiliriz. Bu durum; siber güvenlik gibi çok ciddi bir sorunu ortaya çıkardı. Mevcut veri miktarının artması; pazarlamacıların hayatını değiştiren bir unsur oldu. Veri yığını ile baş etmenin yolunu bulmak adına arayışlara giren pazarlamacılar; farkında olmadan iki kritik gelişmeye imza attılar. Her şeyden önce, dijital pazarlama alanında hedefleme konusunda eşi benzeri görülmemiş türden bir hassaslığa imza atıldı. Pazarlama araçları; gelişen teknolojiden yararlanarak gelişmiş analitikler ile donatıldı. Bu durum; pazarlamacıların doğrudan hedef kitleye yönelik kişiselleştirilmiş mesajlar hazırlamalarını sağladı. Bunun yanı sıra, dijital pazarlama dünyasında şeffaflık sorunu ortaya çıktı. Elde edilen verilerin korunması noktasında şirketlerin omzuna birtakım sorumlulukların yüklendiğini ifade edebiliriz. Apple ve Google gibi markalar da bu hususa ayak uydurmak adına dijital pazarlama konusunda kendilerini geliştirdiler.
Dijital pazarlama; mütevazı bir seçenek olarak piyasaya çıkmıştı. Yıllar içerisinde veri analizi, standardizasyon ve içerik pazarlaması gibi kritik değişim süreçlerinden geçerek günümüzdeki haline erişti.