Dijital Pazarlamada Sık Kullanılan Terimler

Dijital Pazarlamada Sık Kullanılan Terimler

Dijital pazarlama, işletme ve markaların müşteri ile buluşmasını sağlayan; ürün ve hizmet tanıtımı için en etkili yöntemdir. Özellikle yapılan arama motoru optimizasyonu, ücretli tanıtım etkinlikleri ve sosyal medya analizleri sayesinde marka ve işletmeler büyüme imkanı bulurken daha fazla müşteriye ulaşım imkanı da sağlanır. Bu sayede daha kuvvetli çevrimiçi ilişkiler kurulur.

Dijital pazarlama şirketlere gelir getirmesinin yanı sıra, müşterilerin de ürüne daha rahat ulaşmasını sağlar. Dijital platformlar ve online hizmetler sayesinde ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetlere daha kolay ulaşım sağlayan müşteriler, talep ettiği ürüne daha hızlı ulaşma ve satın alma imkanı bulabilir. İşletmelerin dijital pazarlama konusundaki hakimiyeti sayesinde müşterilere daha hızlı ulaşabilir. Dijital pazarlama terimlerini bilmek, anlamları ve kullanım teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak işletmelerin müşterilerine ulaşım hızını artırırken aynı zamanda daha etkili hizmet sunmasına da yardımcı olabilir.

Bu yazıda ROIPUBLIC en çok kullanılan dijital pazarlama terimlerini açıklıyor.


Dijital Pazarlama Stratejileri

Dijital pazarlama stratejileri kullanılırken, dijital pazarlamada etkili olan terimler ve pazarlama kanalları büyük önem taşır. Kullanılacak stratejiler belirlenirken dijital pazarlama terimleri ve stratejilerin uygulandığı kanal da hedef kitleye ulaşmak adına doğru seçilmelidir. Doğru sayesinde hedeflenen kitle ile bağ kurulması sağlanır. Dijital pazarlama stratejisini belirlerken öncelikle pazarlama hedefinin tanımlanması gerekir.

Uygulamaya başlamadan önce hedefin belirlenmesi; bütçe kontrolü ve maksimum etki için yardımcı olur. Hedefin belirlenmesinin ardından, dikkati çekilmek istenen kitlenin de belirlenmesi ve yaş, yaşadığı yer, gelir vb. niteliklerin detaylandırılması gerekir. Müşterilerin ilgi, yaş ve yayılım alanlarının genişliği göz önünde bulundurulduğunda kitlenin detaylandırılması; ilgili müşteriye daha kolay ulaşmak ve bağlantı kurmak için anahtardır.

Verilerin analizi ve hedef kitlenin beklentileri ile ilgili elde edilen bilgilerin doğru değerlendirilmesi gerekir. Bu sayede; kitlenin hangi kitle iletişim araçlarını kullandığı tespit edilebilir. Örneğin, kitleniz genellikle mobil telefon kullanmayı ve içeriklere bu araçla ulaşmayı tercih ediyorsa sizlerin de görüntülemelerin mobil olarak görüntülenmesine izin veren optimizasyonları sağlamanız gerekir. Ancak bu şekilde kitleye hızlı ve konforlu şekilde ulaşım sağlanabilir.

Önemli metriklerin ölçülmesi ve sonuçların doğru şekilde değerlendirilmesi gerekir. Değerlendirmelerin ardından yapılan geliştirmeler sayesinde performans ölçebilir ve gelişmeler konusunda bilgi elde edebilirsiniz. Ölçüm sonuçları doğrultusunda süreci değerlendirebilir, bütçe kontrolü sağlayabilir, bağlantıları ve sadakat ilişkinizi kuvvetlendirebilirsiniz. Aksi durumlarda etkili olmayan stratejilerin tekrar planlanması da metriklerin doğru değerlendirilmesi ile mümkündür.         


En Çok Kullanılan Dijital Pazarlama Terimleri

Dijital pazarlama terimlerini bilmek ürün ve hizmetlerin müşterilere ulaştırılması konusunda işletmelere hız kazandırırken, marka hacminin büyümesine de olanak sağlar. Büyüyen marka hacmi ile birlikte ulaşılan kitlenin büyüklüğü de aynı oranda artar. Dijital pazarlama terimleri sıklıkla karşınıza çıkan ve pazarlama için önem arz eden terimlerdir. Bu terimlerin anlamsal ve işlevsel tanımlarının bilinmesi uygulanması ile kurgulanan dijital pazarlama stratejileri hem marka hem de müşteri için önemlidir.

  • Projection: Yansıtmak anlamında kullanılan bu kelime sunum sırasında sıklıkla kullanılır. Özellikle çalışma ortamınızda rastladığınız bu kelime ‘’projection çalışma’’ şeklinde kullanılır.
  • Conversion:  Dönüşüm anlamına gelen bu kelime dijital pazarlamada gerçekleşen dönüşümü ifade etmek için kullanılır. Dönüşüm oranı olarak kullanılan ‘’conversion rate” kelimesi de conversion kelimesinin tamamlanmasıyla elde edilir.
  • Deadline: Teslim alınan işin bitiş veya teslim tarihi anlamına gelir. İşlerin teslim zamanı en baştan belirlenmiştir ve pazarlamanın düzeni için oldukça önemlidir.
  • CPC: Cost per Click Türkçe açılımıyla tıklama başına maliyet anlamına gelen kelime; dijital pazarlamadaki önemli ifadelerdendir. Okuyucunun reklama tıklaması sonucundaki maliyeti ifade eder.
  • Banner: Reklam görseli anlamında kullanılan bir terimdir. Reklamların dikkat çekiciliğini artıran görseller olması önemlidir.
  • Forecast: Tahmin ya da tahminleme anlamına gelen bu kelime ileriye dönük olarak çalışmaların bütçe planlamasını yaparken kullanılır. ‘’Forecast çıkarmak’’ olarak telaffuz edilebilir.
  • Conquer: Markaların çalışmak istedikleri ajansları seçmek için açtığı ihaleleri temsilen, davet anlamında kullanılan kelimedir. Bu ihaleler sonucunda markaların çalışmak istedikleri ajanslar belirlenir. ‘’Conquer’a katılmak’’ sıklıkla tercih edilen ifade biçimidir.
  • A/B Testi: Birbirine karşı iki farklı reklamın müşterilere sunulması ve reklamlardan hangisinin daha etkili olduğunun tespit edilmesinde kullanılan testtir. Bu yöntem ile kampanya için tasarlanan iki reklam öğesinin sürümü değerlendirilir. Test kurgulanırken yalnızca bir bağımsız değişken kullanılmalıdır. Bu sayede reklamın hedef kitle doğrultusunda hedeflerine ulaşma yolundaki etmenler belirlenebilir.
  • Landing Page: Açılış sayfası olarak kullanılır. Potansiyel müşterilerin yakalanması ve dikkat çekme için önemlidir.
  • Impression Share: Reklamların aldığı gösterim sayısının alabileceği potansiyel gösterim sayısına oranı ile bulunur. 
  • Click Share: Okuyucuların reklam tıklamalarının reklamın alabileceği tıklamalara oranı olarak ifade edilir.
  • Bounce Rate: Hemen çıkma oranı olarak ifade edilir.
  • Budget: Dijital pazarlamada oldukça sık kullanılan terimlerden bir tanesi olan budget; bütçe olarak ifade edilebilir. Reklama ayrılan veya ayrılması gereken bütçenin planlanmasıdır.
  • Tool: Dijital pazarlamada kullanılan araçları ifade etmek için kullanılır.
  • Anchor Text: Okuyucuya sunulan altı çizili olarak belirtilen metin ile siteler arası bağlantı sağlanır. Okuyucunun dikkati çekecek şekilde tasarlanmış olan metne tıklanması halinde başka bir site veya yazıya yönlendirme sağlanır.
  • Track Etmek: Aksiyonların izlenmesi anlamında kullanılır.
  • Assisted Conversion: Dönüşümü destekleyen tıklama ve birimlerin ifadesidir.
  • Brain Storming: Beyin fırtınası anlamı ile sıklıkla kullanılan terimdir.
  • Click: Türkçe anlamıyla tıklama anlamına gelir. Müşterinin reklama tıklamasının ifadesidir.
  • Impression: Gösterim anlamına gelen bu kelime bir reklamın aldığı gösterimin sayısının ifadesidir.
  • Backlink: Web siteleri arasında yönlendirmelerin sağlandığı hyperlink olarak tanımlanır.
  • CTA:  Call to Action açılımı ile harekete geçirici mesaj olarak tanımlanan bu kelime dijital pazarlama stratejisinde büyük rol oynayan etkinliklerden bir tanesi olabilir.
  • Audit: Denetim aşamalarını içeren ve web sitesinden alınan performansa yönelik çalışmaların kapsamlı bir bakış açısıyla gerçekleştiği işlemdir.
  • Cliks / Ad Click: Çevrimiçi yayınlanan bir reklama tıklama sayısının toplamıdır.
  • CPM: ‘’ Cost per Mille’’ 1000 gösterim başına maliyettir.
  • CPA: ‘’ Cost per Acquisition’’ edinme başı maliyet anlamıyla kullanılır.
  • CPV: ‘’Cost per view’’ Youtube izlenmelerinden elde edilen oranların ifadesidir.
  • Source: Kullanılan kaynağın belirtildiği kelimedir. Birlikte sık rastlanan terim ise ‘’medium’’ terimidir. Bu da kaynağın hangi araçtan geldiğinin ifade edildiği terimdir.
  • ROI: ‘’ Return on Investment’’ yatırım getirisi anlamına gelen ifadedir.
  • ROAS: ‘’ Return on ad spend’’ reklam için yapılan yatırım gelirini ifade eder.
  • Marketing Funnel: Dönüşüm hunisi olarak ifade edilir. Kullanıcının satın alma sürecine kadar geçirdiği yol anlamında kullanılır.
  • CTR / Tıklama Oranı: Okuyucunun maruz kaldığı reklama tıklama oranıdır. Yüzde olarak ifade edilir.
Etiketler:

İlgili Haberler

ROIPUBLIC Lead Generation Accelerator Etkinliği Kapsamında Dublin’de!
ROIPUBLIC Lead Generation Accelerator Etkinliği Kapsamında Dublin’de!
Devamını Oku >
ROIPUBLIC 2023'te Yurt Dışı Marka Hedeflerini Büyütüyor!
Ajans Haberleri menu icon
18 Oca 23
ROIPUBLIC 2023'te Yurt Dışı Marka Hedeflerini Büyütüyor!
Devamını Oku >
ROIPUBLIC Dev Kadrosu İle 2023'e Hazır!
Ajans Haberleri menu icon
22 Ara 22
ROIPUBLIC Dev Kadrosu İle 2023'e Hazır!
Devamını Oku >
ROIPUBLIC 10. Yılını Kutluyor!
ROIPUBLIC 10. Yılını Kutluyor!
Devamını Oku >
Roipublic, 2022 Premier İş Ortağı Statüsü Kazandı
Ajans Haberleri menu icon
7 Şub 22
Roipublic, 2022 Premier İş Ortağı Statüsü Kazandı
Devamını Oku >
Note Cosmetics, Dijital İş Ortağını Seçti!
Ajans Haberleri menu icon
26 Tem 21
Note Cosmetics, Dijital İş Ortağını Seçti!
Devamını Oku >
Natro Hosting, Dijital İş Ortağını Seçti!
Ajans Haberleri menu icon
26 Tem 21
Natro Hosting, Dijital İş Ortağını Seçti!
Devamını Oku >