E-Ticaret sektörü her geçen gün büyümeye devam ediyor, artık çoğumuz online satışlar sayesinde oturduğumuz yerden alışveriş yapabiliyoruz. E-Ticaret markalar için yoğun bir rekabet anlamına gelse de tüketiciler için yüzlerce farklı fırsatı barındırıyor. Peki bunca hareketliliğin yaşandığı e-ticarette en çok satılan ürünler nelerdir? Bu yazımızda son yılların yükselen değeri e-ticaret ve e-ticarette en çok satılan ürünler nelerdir, konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Ama önce e-ticaretin ne olduğuna daha yakından bakalım.
E-Ticaret Nedir?
E-Ticaret, elektronik ticaret ’in kısaltmasıdır ve mal ve hizmetlerin çevrimiçi olarak satın alınmasını ve satılmasını içerir. E-Ticarette alışveriş ve satın alma işlemleri fiziksel bir mağazada değil, web siteleri, mobil uygulamalar ve çevrimiçi pazar yerleri aracılığıyla gerçekleşir. E-ticaret, markaların tüketicilere doğrudan ulaşmasını sağlayarak alışveriş sürecini daha pratik, hızlı ve keyifli hale getirir. Peki e-ticaret nasıl ve ne zaman başladı? Yazının devamında buna değindik.
E-Ticaret Nasıl Başladı?
E-Ticaretin nasıl başladığını öğrenmek için internetin yaygın şekilde kullanılmaya başladığı 1990’lara doğru bir uzanmamız gerekir. İnternet, 1990’lı yılların başında ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde genel kullanıma açıldı. İnternetin Amerika’dan sonra hızla tüm dünyaya yayılması, pek çok alışkanlığımızı kökten değiştirmeye başladı. Alışveriş şeklimiz de bunlardan biri oldu. Birçok firma, ürünlerini çevrimiçi ortamda, internet üzerinden satmaya başladı.
E-Ticaret için ilk örneklerden biri A.B.D’nin ünlü markası Amazon’dur. Amazon 1994 yılında Jeff Bezos tarafından, bir çevrimiçi kitap satış sitesi olarak kuruldu. Şu anda bir e-ticaret devine dönüşen firma, 2024’ün ilk üç ayında toplam 143,31 milyar dolar gelir elde etti. E-Ticaretin ilk ortaya çıkışına tekrar geri dönecek olursak; doksanlı yılların sonu, teknolojide her anlamda çığır açan gelişmelerin yaşanacağının bir habercisiydi. Çünkü yeni bir yüzyıldan öte ‘’milenyum çağı’’ başlıyordu ve bu her anlamda kendini gösteriyordu. 90’lı yılların sonlarında Amazon gibi örnekler hızla çoğalmaya başladı, birçok e-ticaret sitesi kuruldu. PayPal, e-Bay gibi A.B.D. oluşumlu bu firmaların bazıları bugün hala ayakta.
Ülkemizde de e-ticaret yapan kişi ve kurumların sayısı her geçen gün artarken ciddi büyüme rakamlarına ulaşılıyor. Geçtiğimiz aylarda Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye'de E-Ticaretin Görünümü Raporu"na göre: E-ticaret hacmi 2023 yılında bir önceki yıla göre %115,15 artarak 1,85 trilyon Türk lirasına ulaştı. (77,89 milyar dolar) İşlem sayısı ise bir önceki yıla göre %22,25 artarak 5,87 milyar adet olarak gerçekleşti.
E-Ticarette En Çok Satılan Ürünler
Sosyal medya, online platformlar, mobil uygulamalar ve diğer teknolojik gelişmeler, satın alma alışkanlıklarımızı, alışılagelmiş yaşam şeklimizi değiştirip, dönüştürmeye devam ediyor. Her geçen gün yeni bir teknolojik gelişme hayatımıza dahil olurken, satın alma tercihlerimizde yer değiştiriyor. Tüketiciler olarak günümüzün zorlu ekonomik koşullarında, bazen zorunluluktan bazen de trendler nedeniyle farklı ürünleri daha çok tercih ediyoruz. Yazının bu bölümünde E-ticarette en çok satın aldığımız ürünlerin listesini bulabilirsiniz:
- Hazır yemek, gıda ürünleri
- Giyecek, ayakkabı ve aksesuar
- Kişisel bakım, makyaj
- Elektronik ürünler
- Akıllı telefon, telefon aksesuarları, akıllı saatler
- Bilgisayar, diz üstü bilgisayar, oyun bilgisayarı, tablet
- Dik süpürge, robot süpürge
- Yemek pişiriciler, airfryer
- Evcil hayvan ürünleri, bebek ve çocuk eşyaları
- Hediyelik ürünler, çiçek
- Kitap, müzik, film, oyunlar
- Spor malzemeleri, ekipmanlar, kıyafetler, outdoor ürünler
- Sanat malzemeleri, hobi ürünleri
- Medikal ürünler, sağlık ürünleri
- Ofis, kırtasiye malzemeleri
- Yapı market ürünleri, hırdavat malzemeleri
- Temizlik, sağlık ve hijyen ürünleri
Yukarıda ülkemizde e-ticarette en çok satılan ürünlerin listesini sıraladık. Şimdi bu ürünlerin e-ticaret üzerinden neden bu kadar çok satıldığına değinelim.
Hazır Yemek ve Gıda: İnsanın temel ihtiyaçlarının başında karnını doyurmak gelir. Bu nedenle yemek yeme ihtiyacını karşılamak birincil derecede önem taşır. Bu durum e-ticarette hazır yemek sektörünün en büyük paya sahip olmasında doğrudan etkilidir. Özellikle büyük şehirlerde öğrenci ve çalışan nüfusun yoğunluğu düşünüldüğünde, internet üzerinden yemek siparişi vermeyen neredeyse yok gibidir. Hazır ev yemekleri, pide, pizza, çorba vb. gıdalar, e-ticarette en çok satılan ürünlerin başında gelir.
Giyecek, ayakkabı, aksesuar: Giyim sektörü hazır yemekten sonra en hızlı büyüyen e-ticaret alanlarından biri. Research and Markets’ın yaptığı bir araştırma, 2023'te 821,19 milyar dolar olan moda e-ticaret pazarının 2024'te %10,3'lük bileşik yıllık büyüme oranıyla (CAGR) 905,62 milyar dolara çıkması tahmin ediliyor. Aynı araştırmaya göre öngörülen büyüme, yenilikçi ödeme yöntemlerinin yükselişi, e-ticarete ilişkin artan farkındalık, küresel ekonomik genişleme, artan cep telefonu kullanımı, gelişen müşteri tercihleri ve hızlı kentleşme ile ilişkilendirilmiş.
Elektronik Ürünler: Şüphesiz elektronik ürünler e-ticarette en çok satılan ürünler olma özelliğini her geçen yıl koruyor. Yine Research and Markets’ın yaptığı araştırmaya göre e-ticaret üzerinden yapılan elektronik ürün satışı, 2024'te %14,0'lık bileşik yıllık büyüme oranıyla (CAGR) 701,08 milyar dolara çıkacaktır. Bu büyümenin arkasında çevrimiçi alışverişin konforu, mobil alışverişe gösterilen talep ve pazardaki ürün çeşitliliğinin olduğu işaret edilmiş.
E-Ticaretten satışı yapılan elektronik ürün kategorisi oldukça geniş; Akıllı telefon, telefon aksesuarları, akıllı saatler, bilgisayar, diz üstü bilgisayar, oyun bilgisayarı, tabletler, dik süpürge, robot süpürge, yemek pişiriciler, airfryer gibi teknolojik aletler bu kategoride yer alıyor.
Kişisel bakım, makyaj: Sosyal medyanın günlük yaşamda en çok etkisinin olduğu alanlardan biri, kişisel bakım ve makyaj. Sosyal medya fenomenleri ve influencerların kişisel bakım ve makyaj konusunda tüketici alışkanlıklarını doğrudan yönlendirdikleri biliniyor. Bununla beraber kişisel bakım ve makyaj ürünleri, cinsiyet ayrımı olmaksızın internet üzerinden en fazla satın alınan ürün kategorisini oluşturuyor.
Evcil hayvan ürünleri: Evcil hayvan ürünleri de internet üzerinden satışı gerçekleştirilen oldukça büyük bir pazardır. Kedi, köpek, balık, kuş vb. evcil hayvanların mama, barınma, tuvalet ve bakımlarıyla ilgili ihtiyaçları, e-ticaret platformları üzerinden hızlıca karşılanabilmektedir.
Bebek ve çocuk eşyaları: Bebek ve çocuk eşyaları, normal mağazalardan daha geniş bir yelpazede, e-ticaret sitelerinde satışa sunulur. Küçük çocuklarla alışverişin daha uğraştırıcı olması, bebek bezinden, çocuk giysileri ve oyuncaklara kadar zengin ürün çeşitliliğiyle, e-ticaret siteleri ebeveynlerin ilk tercihi olmaktadır.
Hediyelik ürünler, çiçek: Online alışverişin en yoğun kategorilerinden biri de hediyelik ürünler, çiçek ve özel günle ilgili armağanların satışıdır. Sevgililer günü, yeni yıl, bayramlar gibi kutlama zamanlarında hediye ve çiçek firmalarının online satış kanalları, hızlı satın alma süreçleriyle yoğun talep görmektedir.
Hobi ve ilgi alanları: Kitap, müzik, film, oyunlar, sanat malzemeleri, hobi ürünleri gibi eğlence ve kişisel gelişim ağırlıklı ürünler, online olarak satışı yapılan ürünler arasında büyük bir orana sahip. Geniş ürün yelpazesi, hızlı teslimat, satın alma kolaylığı bu ürünlerin e-ticarette en çok satılan ürünler arasında yer almasını sağlıyor.
Spor malzemeleri, sağlık ve temizlik ürünleri: Sosyal medya, spor, tatil, sağlık ve temizlik gibi alanlar üzerinde azımsanmayacak ölçüde bir etkiye sahip. Sosyal medya platformları reklamlar ve fenomenler aracılığıyla tüketicilerin satın alma tercihlerini etkiliyor. Spor ekipmanlarında özellikle niş ürünlerin bulunabilmesi ve geniş beden seçenekleri, tüketicileri online satış kanallarına yönelmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra medikal, spor, kamp, malzemelerinde hacim olarak büyük ürünlerin online satın alınması, tüketicilere zaman kazandırıyor.
Ofis malzemeleri, yapı market ürünleri: E-Ticaret siteleri sadece bireysel değil, profesyoneller, iş yerleri, okullar gibi kurumlarında tercih ettiği önemli bir pazar. Toptan satın alımlar, ofis ihtiyaçlarının tek bir platformdan karşılanması gibi kolaylıklar işletmeler için büyük avantaj sağlıyor. Yapı market ürünleri, hırdavat malzemeleri gibi ağır ve hacimli ürünlerin online satışları için geliştirilen lojistik çözümler, bu alanların e-ticarette en çok satış yapılan kategoriler arasında yer almasını sağladı.