2025 Yılı daha başlamadan önce teknolojinin her alanında olduğu gibi arama motorları açısından da limitlerin aşıldığı bir yıl olacağını hissettirmişti. Bugün gelinen noktada arama motorları artık yapay zekâ, doğal dil işleme ve makine öğrenimi gibi gelişmeler sayesinde, kullanıcılara daha kişiselleştirilmiş, doğru ve hızlı sonuçlar sunmaya başladı bile. Yıllardır kullanılageldiği üzere arama motorları, bu yıl ve sonrasında sadece bilgiye erişmek için değil, aynı zamanda yeni şeyler keşfetmek, öğrenmek ve ilham almak için de kullanılacak. Gelin bu yazıda arama motorlarının atalarından, yeni nesil arama motorlarına, 2025’in en iyi arama motorlarını keşfe çıkalım.
2025’te Öne Çıkan Arama Motorları
Aşağıda 2025’te de öne çıkan en iyi arama motorlarının listesi yer alıyor:
-
Google
Listenin ilk sırasında Google’ın olması pek de şaşırtıcı değil. Arama motorlarının atası sayılan Google, 1998 yılında piyasaya çıktığından beri dünyanın en çok kullanılan arama motoru olma özelliğini sürdürüyor. Peki neden yıllar geçtikçe Google hala zirvede yer almaya devam ediyor? Arama sonuçlarının kalitesi, Google'ı dünyanın en popüler ve güvenilir arama motoru haline getirirken, yıllar içinde Google'ın arama algoritması, yapay zekâ ve makine öğreniminin de katkılarıyla yüzlerce farklı faktörle zenginleştirildi. Google Gemini, gelişmiş yapay zekâ içgörüleri sunarak 14 Mayıs 2024'te Google I/O'da tanıtıldı. Bu sayede Google, internette tam olarak ne aradığınızı bulmanız için en güvenilir araç olmaya devam ediyor. İnternet arama devinin günlük arama hacmi 8,5 milyardan fazla ve arama endeksi yüzlerce terabayt bilgi barındırıyor. Statista ve Statcounter’ın istatistiklerine göre Google'ın masaüstü pazar payı %79 ve mobil pazar payı %93,88 olarak ölçümleniyor.
-
Microsoft Bing
Microsoft tarafından oluşturulan Bing, Google'a en büyük alternatiflerden biridir. Arama motoru pazar payının yaklaşık %4'üne sahip olan Bing’in günlük 100 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Bu da onu dünyanın en çok ziyaret edilen 2. arama motoru yapıyor. Microsoft'un önceki arama motorlarından (MSN Search, Windows Live Search, Live Search) türeyen Bing, Şubat 2023’te Copilot olarak adlandırılan arama motorunun tamamen yeni, yapay zekâ destekli bir versiyonunu duyurdu. Microsoft yetkilileri bununla "daha iyi arama, eksiksiz yanıtlar, yeni bir sohbet deneyimi ve içerik üretme yeteneği" amaçlandığını belirttiler. Microsoft'un OpenAI ile iş birliği, Google da dahil olmak üzere rakiplerine karşı belirgin bir üstünlük sağladı ve kullanıcıların diğer arama motorları yerine Bing'i tercih etme şansını önemli ölçüde artırdı. 2025’te dengeler nasıl değişir bilinmez ama Bing, Google’ın en yakın takipçisi ve en güçlü rakibi olarak listedeki yerini koruyacak gibi duruyor.
-
Yahoo!
En eski arama motorlarından biri olan Yahoo, Bing ve Google destekli bir arama motoru olarak ünlenmişti. 2019’dan beri yine Bing tarafından desteklenen arama motorunun 2024 Aralık ayındaki pazar payı yüzde 1,29 olarak ölçülmüş. Yahoo için planlanan yeniden tasarım ve yapay zekâ entegrasyonu süreci, arama motorunun sektördeki konumunu yeniden kazanmaya yönelik stratejik bir hamle olarak düşünülüyor. 2025 Yılı Yahoo için nasıl gelişmeler getirir bilinmez ancak şu anda yine de dünyanın en popüler arama motorlarından biri olmaya devam ediyor.
-
Baidu
Google’ın dünya pazarındaki yakın takipçilerinden biri olan Çin çıkışlı Baidu'nun, Google ile pek çok ortak noktası bulunuyor. Şu anda Baidu, Çin'de %60,87'lik bir pazar payına sahip olup, Google, Sogou, Shenma gibi diğer Çinli arama motorlarını önemli bir farkla geride bırakıyor. Ancak, küresel sahnede Baidu'nun pazar payı yalnızca %0,96. Çinli arama motoru yalnızca yüksek kaliteli arama sonuçları sunmakla kalmayıp, aynı zamanda kullanıcılar için önemli olan hizmetleri ve özellikleri sağlama konusunda da Google'ı taklit ediyor. Ayrıca Baidu'nun yapay zekâ ve sesle arama alanında da faaliyet gösterdiğini ve yakın zamanda bu alanda da gelişmeler yaşanması bekleniyor.
-
Yandex
Rusya’nın en popüler arama motoru Yandex, Wikipedia’ya göre yine ülkenin en büyük arama motoru olup, pazar payının yaklaşık %65'ine sahip. Rusya'nın çevrimiçi reklamcılık alanında Yandex'in hakimiyeti ve yüksek pazar payı, onu küresel arama motoru arenasında ayrıcalıklı bir konuma taşıyor. Makine öğrenimiyle desteklenen akıllı ürünler ve hizmetler geliştiren bir teknoloji şirketi olarak öne çıkan Yandex’in küresel arama motoru pazarı üzerindeki olası etkisi 2025’te kendini daha fazla hissettirecek gibi duruyor.
-
DuckDuckGo
Küresel arama motoru pazar payının %0,58'ine ve ABD arama motoru pazar payının %2,2'sine sahip olan DuckDuckGo var sırada. Veri gizliliğini ön planda tutmasıyla bilinen DuckDuckGo, 2008 yılında Gabriel Weinberg tarafından kuruldu. Resmi bilgilere göre DuckDuckGo'nun arama sonuçları 400 ayrı kaynaktan (algoritma) elde ediliyor. Bunlar arasında Yahoo! Search, Search BOSS, Wolfram Alpha, Bing, Yandex, Wikipedia ve kendi web tarayıcısı (DuckDuckBot) yer alıyor. Temiz bir kullanıcı arayüzüne sahip olan arama motoru yüzde 0,69 pazar payıyla zirve yaptığı 2022’den beri düşüş gösteriyor. Bu sonuca göre 2025 yılı, bu kullanıcı dostu arama motoru için pek de parlak olmayacak gibi duruyor. Ancak yine de olumlu özellikleri nedeniyle belli bir kesim tarafından tercih edilmeye devam edecek gibi de görünüyor.
-
Ask.com
1996 Yılında Garret Gruener ve David Warthen tarafından kurulan Ask.com, ilk olarak Ask Jeeves olarak biliniyordu. 2006'dan beri yeni adıyla faaliyet gösteren arama motoru, kullanıcıların anketlere katıldığı bir soru/cevap formatına dayanmaktadır. Diğer arama motorlarından farklı olarak, kullanıcıların bir web sayfasına tıklamadan önce ön izleme yapmalarına olanak tanıyan Ask.com, arama motoru pazar payının yaklaşık %0,42'sine sahip. SimilarWeb'e göre Ask.com'u ayda yaklaşık 36 milyon kişi ziyaret ediyor. Bu rakamın 2025’te ne yönde değişiklik göstereceğini zaman belirleyecek.
-
Ecosia
2009 yılında Christian Kroll tarafından kurulan Berlin merkezli bir arama motorudur. Adından anlaşılabileceği gibi çevre dostu bir arama motoru olan Ecosia’nın amacı ağaç dikimi ve benzeri projelerin finansmanına yardımcı olmak. Bu nedenle Ecosia, "ağaç dikimi arama motoru" olarak bilinir. Ecosia arama sonuçları Bing tarafından desteklenir. Ecosia, arama sonuçlarında görünen reklamlar, ağaç dikilmesini destekler. Ecosia arama motorunu kullanarak yaklaşık 45 arama yapıldığında bir ağacın dikilmesi finanse edilebiliyor. Arama motoru pazarında %0,10'luk bir paya sahip olan Ecosia'nın 20 milyon kullanıcısı bulunuyor ve bu sayede 180 milyondan fazla ağaç dikmeyi başarmışlar. Küresel ısınmanın etkilerini her geçen yıl daha fazla hissettirdiği düşünülürse, Ecosia’nın 2025 ve sonrasında da popülerliğini daha da arttırabileceğini öngörebiliriz.
-
AOL
New York merkezli arama motoru AOL’un ortaya çıkışı 1990’lara dayanıyor. 2005’te yeniden tasarlanan AOL, kendi arama motoru sitesi AOL Search tarafından işletiliyor. Kullanıcılara web, resim, multimedya, alışveriş, haber gibi yerel arama sonuçlarına erişim sağlayan arama motoru %0,05'e yakın pazar payıyla, ilk 10 arama motoru arasında yer alıyor. 2021'de Yahoo'nun da sahibi olan Apollo Global Management tarafından satın alınan AOL’un, önümüzdeki yıllarda da popülerliğini korumaya devam etmesi bekleniyor.
-
Naver
Naver, 1999 yılında kendi arama motorunu hizmete sokan Güney Koreli bir çevrimiçi arama motorudur. Farklı kategorilerden arama sonuçlarını tek bir sayfada görüntüleme gibi özellikleri küresel çapta ilk kez kullanıma sunan arama motoru olarak tanınır. Yıllar içinde haberlerden e-postaya ve soru-cevap platformuna kadar çeşitli hizmetler vermeye devam etmiştir. Güney Kore’nin Google’ı olarak da anılan Naver, 2025 yılında da Asya’daki popülerliğini korumaya devam edecek.