Facebook’a Reklam Nasıl Verilir?

Facebook’a Reklam Nasıl Verilir?

Sosyal medya platformları günümüzde yalnızca eğlence ve iletişim odaklı kullanımın çok daha ötesine geçti. Doğru stratejilerle kullanıldığında sosyal medya platformları, yeni müşterilere ulaşmayı ve satışları artırmayı sağlayan iyi bir pazarlama aracı olabilir. Sosyal medya platformları arasında aylık üç milyardan fazla aktif kullanıcısıyla dikkat çeken Facebook, reklamlarıyla da hedef kitlenize doğrudan ulaşarak ürün veya hizmetleriniz hakkında farkındalık yaratmanızı ve onları potansiyel müşterilere dönüştürmenizi sağlıyor. Ancak, Facebook'ta başarılı bir reklam kampanyası oluşturmak için dikkat edilmesi gereken birçok detay da bulunuyor. Bu yazıda ‘’Facebook’a nasıl reklam verilir?’’ konusunu ele aldık. Facebook’a reklam verme sürecinde kampanyanızı optimize etmek için kullanabileceğiniz ipuçlarını ve püf noktalarını paylaşacağız.

İlk olarak neden Facebook’ta reklam vermenin yararlarına değinelim.

Facebook’ta Reklam Vermenin Yararları Nelerdir?

Dünya genelindeki milyarlarca aktif kullanıcısıyla Facebook, işletmelerin hedef kitlelerine ulaşabileceği en büyük platformlardan biri. Facebook’ta reklam vermek, işletmenizin büyümesi ve hedeflerinize ulaşması için birçok avantaj sunar. Facebook reklamcılığının başlıca faydalarına daha yakından bakalım:

  • Hedef Kitle: Facebook’un dünya genelinde aktif olarak 3 milyardan fazla kullanıcısı olduğuna değinmiştik. Bu açıdan bakıldığında Facebook’ta vereceğiniz reklamlar hedef kitlenizi de içerecek şekilde dünyanın hemen her yerine ulaşabilir.

  • Demografik Hedefleme: Facebook reklamcılığının en iyi yanlarından biri, reklamlarınızı belirli demografik özelliklere göre hedefleme imkanına sahip olmasıdır. Yani; yaş, cinsiyet, konum, ilgi alanları, dil gibi özellikleriyle, doğru kişilere ulaşmayı sağlar. 

  • Artan Web Sitesi Trafiği: Facebook’ta reklam yayınlamak web sitenize daha fazla trafik çekebilir, bu da daha fazla satış, potansiyel müşteri ve daha fazla dönüşüme yol açabilir. Böylece ürünleriniz ya da hizmetlerinizle ilgilenen potansiyel müşterilerinizin iletişim bilgilerini yakalamanıza olanak tanıyan güçlü bir araç haline gelebilir.

  • Hedefe Dayalı Ölçüm: Facebook, reklam kampanya şablonlarını reklam oluşturma sürecinde üç kategoriye ayırır. Bu kategoriler:

  • Farkındalık: Farkındalık reklamları marka hakkında bilgi yaymak için reklamları mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırmaya odaklanır.

  • Dikkate Alma: Dikkate alma reklamlarında satış veya doğrudan satın alma yerine, kullanıcıların sitede geçirdiği süre, uygulama indirmeleri gibi dolaylı metrikler üzerinden gelir elde edilmeye çalışılır.

  • Dönüşüm: Dönüşüm reklamları, satış, iletişim formu gönderimleri ve telefon görüşmeleri gibi gelirle bağlantılı eylemleri artırmayı hedefler.

  • Marka Farkındalığı: Facebook reklamları markanızın görünürlüğünü ve erişimini arttırmanıza yardımcı olarak, daha fazla kişi tarafından hatırlanmasını sağlar.

  • Sosyal Medya Etkileşimi: Facebook reklamları, sosyal medya varlığınızı güçlendirerek daha fazla beğeni, yorum ve paylaşım almanıza olanak tanır. Özellikle yeni başlayan markalar için, organik büyümeyi hızlandırmak ve kısa sürede geniş bir kitleye ulaşmak açısından büyük fayda sağlar.

  • Arama Motoru Optimizasyonu: Facebook reklamları web sitenize bağlanarak daha fazla trafik elde etmenizi sağlar. Böylece sitenizin SEO sıralamasını iyileştirebilirsiniz. 

  • Ayarlanabilir Maliyet: Şirketinizin ya da reklam bütçenizin büyüklüğü ne olursa olsun, Facebook reklamları sizin belirlemenize göre ayarlanabilirdir. Yani günlük 5 USD’den 5.000 USD’ye kadar reklam yayınlayabilirsiniz. Facebook reklamları sizin kontrolünüzde gerçekleştiği için bütçe dostudur.

8 Adımda Facebook’ta Reklam Oluşturma

Facebook reklamlarının işletmenize sağlayacağı yararlara da değindiğimize göre sırada 8 adımda Facebook’ta reklam oluşturma var. 

  1. Hesap Oluşturma: Facebook’ta reklam vermenin ilk adımı, bir ‘’Business Suite’’ yani işletme hesabı oluşturmaktır. Hesap oluşturmak için ‘’business.facebook.com’’ adresine giderek, sağ üst köşede yer alan ‘’Hesap oluştur’’ butonuna tıklayın. İşletme adınızı ve ardından işletme e-postanızı eklemeniz istenir. E-postanızı onayladıktan sonra hesabınız kurulacaktır. Devamında ‘’Meta Business Suite’’ arayüzüne yönlendirileceksiniz.

  2. Facebook Sayfanızı Oluşturun: Bu sayfada sol altta yer alan ‘’Ayarlar’’ sekmesine tıklayın. Burada ‘’İş ayarları’’ ya da eski adıyla ‘’İş yöneticisi’’ ni seçmeniz gerekir. Reklam vermeye başlamak için bir Facebook sayfasına ihtiyacınız var. Sol pencerede ‘’Sayfalar'’ sekmesini seçin ve ardından ‘’Ekle’'ye tıklayın. Burada mevcut bir sayfayı ekleyebilir, yeni bir sayfa oluşturabilir veya bir sayfaya erişim talebinde bulunabilirsiniz. 

  3. Reklam Hesabınızı Oluşturun: Ekranın sol tarafında yer alan ‘’Reklam hesapları’’ bölümünde yeni bir reklam için ‘’Reklam ekleme’’ sekmesini seçin.  Reklam hesabınızın adını, saat dilimini ve para birimini girdikten sonra ve ‘’İleri’ sekmesine tıklayın. Sonraki adımda Facebook reklam hesabının, oluşturduğunuz bu işletme hesabı için mi yoksa başka bir işletme veya müşteri için mi olduğunu soracaktır. Bu amaçla ‘’Kişi ve izinler’’ kısmını onaylamanız gerekecek. Bu noktada adınızı seçerek kullanımı tamamen kendi üzerinize almanız önerilir. Son olarak ‘’Atama’’ kısmını onaylayarak ve ‘’Ödeme bilgisi ekle’’ sekmesini seçin. Artık reklam hesabınız hazır.

  4. Piksel Ekleme: Piksel, reklamlarınızı tıklayan kişilerin internet sitenizde ne yaptıklarını takip eden küçük bir kod parçasıdır. Piksel eklemek, elde edilen veriler sayesinde, hangi reklamların daha etkili olduğunu belirleyebilir ve hedef kitleyi daha iyi tanıyarak, daha alakalı reklamlar oluşturabilmeyi sağlar. Pikseli ayarlamak için ‘’Veri Kaynakları'’na gidin, ‘’Pikseller’’ sekmesini seçin ve sağ taraftaki ‘’Ekle'’ sekmesine tıklayın. Facebook, kurulumu manuel olarak mı yoksa ortak entegrasyon kullanarak mı yapmak istediğinizi soracaktır. Ortak entegrasyon yöntemi, teknik bilgiye sahip olmadan entegrasyon işlemini gerçekleştirmenizi sağlar. Mevcut ortaklardan bazıları şunlardır: Wordpress, WooCommerce, Shopify, Google Tag Manager, Zapier, vb. Piksel kurulum sürecinin son bölümünde alan adını onaylamanız ve web etkinliklerini yapılandırmanız gerekir.

  5. Reklam Kampanyanızı Oluşturma: Reklam kampanyasını oluşturmak için bu adımda sol üst köşedeki ‘’Tüm araçlar’’ menüsüne tıklayıp ‘’Reklam Yöneticisi’’ni ve ardından ‘’Oluştur’’u seçin. Facebook bu noktada yukarıda bahsetmiş olduğumuz ‘’Kampanya hedefi’’ kategorisini seçmenizi istiyor. Hangi hedefi seçeceğiniz sunduğunuz teklife ve hedef kitleye göre değişecektir. Hedefinizi seçtikten sonra: 

Kampanya adı, özel reklam kategorileri, kampanya ayrıntıları, A/B testi ve kampanya bütçe optimizasyonu ayarlarını yaparak bu bölümü tamamlayabilirsiniz.

  1. Reklam Seti: Facebook reklam seti aşaması bir dizi özellikten oluşuyor. Bunlar; trafik, dinamik yaratıcı, optimizasyon ve teslimat gibi özel ayarlar. Buradaki seçenekler kampanya hedefinize bağlı olarak değişir.

Bütçe ayarlaması da reklam seti bölümünde yer alıyor. Reklamınızın durumuna göre ‘’Günlük bütçe’’ ya da ‘’Ömür boyu bütçe’’ seçenekleri bulunuyor. Günlük bütçeyi, bütçenizin durumuna göre tercih edebilirsiniz. Reklamlarınızı bir programa göre yayınlamanız gerektiğindeyse ömür boyu bütçeyi seçmeniz önerilir. 

Kitle sekmesi; konum, yaş, cinsiyet, ilgi alanları gibi özelliklerine göre hedef kitlenizi seçmenizi gerektirir.

  1. Reklam Oluşturma: Facebook'ta tek bir görsel, video veya birden fazla görseli bir arada sunan dönen veya koleksiyon reklamları oluşturabilirsiniz. Kendi tasarımınızı yükleyebilir veya Facebook'un hazır şablonlarından faydalanabilirsiniz. Facebook reklam metni; birincil metin, başlık ve açıklama kısımlarından oluşur. Reklam metnini tamamladıktan sonra, web sitenizin adresini ekleyin ve hedef kitlenizi harekete geçirecek dikkat çekici bir çağrı yazın.

  2. Yayına Alma: Reklamınızın tüm aşamaları tamamlandıktan sonra ekranın sağ alt köşesindeki yeşil butonla yayına alabilirsiniz. Facebook'ta bir reklam yayınladığınızda, reklamınızın uygunluğunu kontrol eden bir algoritma devreye girer. Bu inceleme süreci genellikle 24 saati bulabilir. Reklamınız onaylandıktan sonra ise Facebook, hedef kitlenize en iyi şekilde ulaşmak için reklamınızın performansını sürekli olarak değerlendirir.

İlgili Haberler

En İyi Yapılacaklar Listesi Uygulamaları: 10 Uygulama
Mobil Uygulama menu icon
29 Kas 24
En İyi Yapılacaklar Listesi Uygulamaları: 10 Uygulama
Devamını Oku >
Mobil Uygulama Analizi ile Dijital Dünyanın Kapısını Aralamak
Mobil Uygulama menu icon
3 Eyl 24
Mobil Uygulama Analizi ile Dijital Dünyanın Kapısını Aralamak
Devamını Oku >
Mobil Kullanıcılar Yeni Bir Finansal Dolandırıcılık İle Karşı Karşıya
Mobil Uygulama menu icon
21 Ağu 24
Mobil Kullanıcılar Yeni Bir Finansal Dolandırıcılık İle Karşı Karşıya
Devamını Oku >
Gençler Arasında Favori Sosyal Medya ve Challenge Aplikasyonu BeeMe
Mobil Uygulama menu icon
19 Mar 24
Gençler Arasında Favori Sosyal Medya ve Challenge Aplikasyonu BeeMe
Devamını Oku >
Mobil Oyun Satışlarında Büyük Yükseliş!
Mobil Uygulama menu icon
7 Mar 24
Mobil Oyun Satışlarında Büyük Yükseliş!
Devamını Oku >
14 Şubat Sevgililer Günü Mobil Uygulamalar Araştırması
Mobil Uygulama menu icon
14 Şub 24
Dijital menu icon
14 Şub 24
14 Şubat Sevgililer Günü Mobil Uygulamalar Araştırması
Devamını Oku >