Hisar Okullarının Ev Sahipliğinde Büyük Buluşma 4. Kez Gerçekleşti

Hisar Okullarının Ev Sahipliğinde Büyük Buluşma 4. Kez Gerçekleşti

Liseli Mucitler Robotik Yarışmasında Yeteneklerini Gösterdi

Hisar Okulları'nın ev sahipliğinde 11-12 Ocak'ta düzenlenen Hisar VEX V5RC Robot Yarışması, Türkiye'nin çeşitli illerinden ve Romanya'dan gelen genç yetenekleri bir araya getirdi. Etkinliğe katılan 400'ün üzerinde öğrenci, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarındaki yeteneklerini sergiledi. Yarışma; öğrencilerin problem çözme, iş birliği yapma, stratejik düşünme ve iletişim kurma gibi 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Robotik yarışmalar, öğrencilere STEM alanlarında deneyim kazandırarak problem çözme, takım çalışması ve yaratıcılık gibi becerilerini geliştirirken, her yıl yarışmalara katılan yaklaşık 97.000 öğrenci, bu çalışmalardan elde ettikleri deneyimler sayesinde STEM kariyerlerine yöneliyor. Eğitim teknolojilerindeki son gelişmeler, kişiselleştirilmiş öğrenme platformları ve yapay zekâ destekli araçlarla başarıyı artırmaktadır. Günümüzde eğitim teknolojilerine yapılan yatırım 300 milyar dolar seviyesine ulaşırken, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanında kariyer hedefleyen öğrencilerin oranı son 10 yılda %20'den %28'e yükselmiştir. Bu ilerlemeler, eğitimde dönüşümü hızlandırarak gençlerin bilimsel ve yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmaktadır.

Hisar VEX V5RC Robot Yarışması, öğrencilere 21. yüzyılın önemli becerileri olan problem çözme, iş birliği, stratejik düşünme ve iletişim becerilerini kazandırmayı hedefliyor. Öğrenciler, kendi tasarladıkları robotlarla saldırı ve savunma stratejilerini göstererek mühendislik bilgilerini geliştirme fırsatı buluyorlar. Bu yıl 11-12 Ocak tarihlerinde Hisar Okulları'nın ev sahipliğinde düzenlenen yarışma, Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından genç yetenekleri bir araya getirdi. Toplam 400'den fazla öğrenci, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarındaki yaratıcılıklarını sergiledi.

Uluslararası Düzeyde Bir Organizasyon

Hisar İnovasyon Merkezi'nin düzenlediği etkinlik bu yıl ilk defa uluslararası katılımla gerçekleşti. 1000 m²'lik kapalı alanda yapılan etkinlikte, üniversitelerden gönüllü öğrenciler ve Hisar Okulları'ndan 25 öğrenci organizasyonun her aşamasında aktif olarak görev aldı. Turnuva, STEM alanında kız öğrencilere fırsat eşitliği sağlamayı amaçlayan "Girl Powered" (Kız Çocuklarının Gücüyle) kampanyasını destekledi.

Geleceği Aydınlatan Adımlar

Hisar İnovasyon Merkezi Koordinatörü Utku Öztekin bir açıklama yaparak: “Yarışmayı 2018’den bu yana düzenliyoruz. 10-15 takımla küçük bir alanda başlayan etkinlik bugün çok geniş bir ortamda 38 takımla gerçekleşiyor ve uluslararası bir boyut da kazandı. Bu yıl Avrupa’dan takımların katılımına açık bir turnuva da düzenledik. Bu yıl kız çocuklarının STEM eğitimine daha yoğun katılımını destekleyen bir çalışmayı da başlatıyoruz. Bu imkanlara ulaşamayan öğrencilerin VEX malzemeleriyle yaparak yaşayarak öğrenmelerine destek olacağız. Öğrenciler sahip oldukları bilgiyi mühendislik projelerine dönüştürüyor, sahada farklı takımlarla mücadele etme fırsatı kazanıyorlar’’ dedi.

Öğrenciler, yarışmaya katılarak her yıl değişen temalar sayesinde farklı sorunlara takım olarak çözüm bulduklarını ve robot tasarladıklarını belirttiler. Bu çalışmaların mühendislik bilgilerini artırdığını ve gelecekteki meslek seçimlerini etkilediğini, ayrıca takım çalışması sayesinde iletişim becerilerinin de geliştiğini ifade ettiler. Gönüllü olarak destek veren öğrenciler ise yarışma boyunca koordinasyonu sağlayarak başarılı bir ekip çalışması sergilediklerini dile getirdiler.

Kazananlar:Turnuvada farklı kategorilerde ödül kazanan takımlar şöyle:

  • Tekirdağ Ebru Nayim Fen Lisesi: Excellence Award ödülü.

  • Samsun TAKEV Lisesi: Tournament Champion ödülü.

  • İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İstanbul, Türkiye): Hem Tournament Finalist hem de Robot Skills Champion ödüllerini kazandılar. Aynı okuldan bir diğer takım Robot Skills 2’nd Place ödülünü kazandı.

  • İstanbul Havalimanı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Turnuvada finalist olarak öne çıktı.

  • Darüşşafaka Eğitim Kurumları (İstanbul, Türkiye): Build Award ödülü.

  • Hisar School (İstanbul, Türkiye): Create Award ödülü.

  • Ankara Doğa Koleji Çayyolu Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi: Design Award ödülü.

  • TÜBİTAK Fen Lisesi (Kocaeli/Gebze, Türkiye): Energy Award ödülü.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teknoloji Atölyeleri (İstanbul, Türkiye): Innovate Award ödülü.

  • AutoVortex (Voluntari, Romania): Judges Award ödülü.

İlgili Haberler

AI Tomorrow Summit 2024'te E-Yemek Ödülünün Sahibi Yemeksepeti
AI Tomorrow Summit 2024'te E-Yemek Ödülünün Sahibi Yemeksepeti
Devamını Oku >
Turkcell Yapay Zeka Maratonu’nda ‘Hackathon’ Zamanı 
Turkcell Yapay Zeka Maratonu’nda ‘Hackathon’ Zamanı 
Devamını Oku >
TikTok’taki Özgün, Yaratıcı ve Eğlenceli Reklam Kampanyaları Ödüllendiriliyor
TikTok’taki Özgün, Yaratıcı ve Eğlenceli Reklam Kampanyaları Ödüllendiriliyor
Devamını Oku >
En GIGI Ödülleri Başvuruları Başlıyor!
En GIGI Ödülleri Başvuruları Başlıyor!
Devamını Oku >
2023 SMARTIES™ X Global Ödülleri'nin Kazananları Açıklandı
2023 SMARTIES™ X Global Ödülleri'nin Kazananları Açıklandı
Devamını Oku >
Sigorta Sektörünün Geleceğini Şekillendiren Fikirler: Insurtech Ideathon Başlıyor
Sigorta Sektörünün Geleceğini Şekillendiren Fikirler: Insurtech Ideathon Başlıyor
Devamını Oku >