Her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük firmalarla yepyeni başarı hikâyeleri yazan Lugat, içerik pazarlamasında sık kullanılan terimleri sizler için bir araya getirdi.
İçerik pazarlama konusunda karşınıza çıkan terimler; strateji, içerik oluşturma, dağıtım ve pazarlama odaklı olarak ayrılır. Etkili bir pazarlama için karşınıza çıkabilecek terimleri ve anlamlarını bilmeniz sizler için faydalı olabilir.
İçerik pazarlama söz konusu olduğunda pek çok şey karşınıza çıkar. Bunların ne anlama geldiğini ve nasıl kullanılacağını bilmek, hitap edeceğiniz kitleye ulaşmak konusunda önemlidir. Etkili bir içerik pazarlama süreci gerçekleştirebilmeniz adına sık kullanılan terimleri, Lugat derleyerek size sunulmuştur.
İçerik Oluşturma ve Stratejisinde Sık Kullanılan Terimler
İçerik oluşturmada kopya düzenleme ve gerçeklik kontrolü, kontrol aşamasının başlıca terimleridir. Bu terimlerin doğru anlaşılması ve detaylandırılması; akıcı, anlaşılır ve daha da önemlisi özgün içeriklerin önünü açar. İçerik kontrol ve düzenlemenin yanı sıra kaliteli bir içerik üretebilmek için anahtar kelime, pazar analizi ve linkleme gibi terimleri bilmek; doğru stratejiyi belirlemede etkin rol oynar. Böylelikle içerik pazarlama stratejisi, içerik misyon ve hedeflere hâkim olmak; sizi başarıya ulaştırır. Dolayısıyla bu sayede akıcı, kaliteli ve etkili şekilde konu aktarımını sağlayacak kullanıcı odaklı içerikler üretebilirsiniz. Bu noktada sıkça kullanılan terimler şu şekilde sıralanabilir:
● Kopya Düzenleme
İçerik kalitesi ve okunabilirlik, içerik oluşturma sürecinde özenle kontrol edilmesi gereken noktalardandır. İçeriğin okunmasına mâni olacak bir hata ve tutarsızlığın olmaması adına içeriği tekrar tekrar gözden geçirip ve düzenlemelisiniz. Dil bilgisi, imla, noktalama ve anlatım bozukluklarının kontrolünün de yapıldığı bu işlem; kopya düzenleme olarak adlandırılır.
● Gerçeklik Kontrolü
Önemli noktalardan biri, içeriğin ve kaynak kullanımının doğru olmasıdır. Gerçeklik kontrolü ile içeriğin yanlış bilgilerden oluşması önleyebilirsiniz. İntihal ve telif hakkı gibi önemli detayların yanı sıra hedef kitlenin de güveni söz konusu olduğundan gerçeklik kontrolü, içerik oluşturmada sık kullanılan terimlerden biridir.
● Pazar Analizi
Pazar analizinde hedef kitleyi ön planda tutarak bu kitleye uygun içeriklerin nasıl üretileceğini belirleyebilirsiniz.
● Anahtar Kelime Analizi
Yazının odak noktalarından derlenen kelime ve kelime grupları, anahtar kelime olarak adlandırılır. İçerik hazırlanırken doğru yerlerde olmak koşuluyla başlıkta ve metin içinde anahtar kelimelerin yer alması; daha kaliteli bir yazı ve hedefe ulaşmanız açısından önemlidir.
● Linkleme
Kitlenin yazıda kalmasını sağlayan bir yöntem olan linkleme sayesinde okuyucularınızı site içinde bir yolculuğa çıkarabilirsiniz. İç linkler sayesinde sitede bulunan diğer sayfalara yönlendirebilir ve okuyucunun sitede daha fazla zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Dış linkler ise diğer sitelere verilen linklerdir ve bu sayede kitlenizi kendi sitenize çekebilirsiniz.
● Kitle
Marka, içeriğinizi isteyerek okuyan kişi ve kuruluşlardır. Fayda elde edeceklerini umdukları için sizi tercih eder, okur, görüntüler veya dinler.
● İçerik Pazarlama Stratejisi
Bu terim; kitleyi eğlendirmeye, eğitmeye ve fayda sağlamaya yönelik bir içeriğin nasıl oluşturulacağı ile ilgili yaptığınız plan olarak tanımlanabilir. Sürekli ve tutarlı içerikler oluşturmak, sürdürmek ve yaymak; bu planın temel amacıdır. İçerik pazarlama stratejisi; içeriği ne amaçla ve kime yazdığınızı, diğer içerikler ve içerik üreticilerinden hangi noktada ayrılacağınızı ve içeriği nasıl hazırlayacağınızı ifade eder.
● İçerik Misyon Beyanı
Markanızı rakiplerinden ayıran özellikleri ifade edebileceğiniz içerik misyonu beyanı ile markanızın içerik vizyonu hakkında kullanıcılara fikir verebilirsiniz. Bunun yanı sıra markanızın bir içerik vizyonu beyanına sahip olması hâlinde içerik üretme sürecinde daha yaratıcı fikirler bulmanız ve stratejik kararlar vermeniz de kolaylaşır.
● Hedefler
Belirlediğiniz içerik pazarlama stratejisinin ardından elde edebileceğiniz iş sonuçları, hedefinizdir. Asıl hedefiniz, müşterileri eyleme teşvik ve kâr elde etmek olabilir. Fakat bunların yanı sıra satışları artırmak, müşteri bağımlılığı ve memnuniyetini kazanmak ve marka prestiji de odaklanmanız gereken hedefler arasındadır. Bu noktada hedeflerin ölçülebilir olmasına dikkat etmelisiniz.
Dağıtım ve Promosyon Odaklı Terimler
İçeriğin oluşturulmasının ardından dağıtılması gelir. Eğer içerik pazarlama konusuna ilgiliyseniz bu alandaki terimlere hâkim olmanız, içeriği daha etkin yaymanıza olanak sağlar. Sizin için Lugat tarafından derlenen dağıtım ve promosyon odaklı terimlere göz atabilirsiniz.
● Harekete Geçirici Mesajlar (CTA)
İngilizce’de Call to Action olarak geçen bu terim, hedef kitleyi harekete geçirmek için yapılan eylemlere verilen isimdir. Hedef kitlenize sizin tarafınızdan ulaştırılan mesajlar, haber bülteni aboneliği ve etkinlikler gibi yöntemlerin tümü; CTA’nın bir parçasıdır. Bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta; CTA’nın fark edilebilir, net, kolay uygulanabilir ve davetkâr olmasıdır.
● Ücretli Arama
Arama motoru sonuç sayfasının en üst kısmında çıkan reklamlar, ücretli arama olarak adlandırılır. Kullanıcı, içeriğiniz ile ilgili bir bilgi aradığında karşısına ilk olarak ücretli arama çıkar. Tıklama başına ödeme alma fırsatı yaratan bu reklamlar; dağıtım süreci ve planlamasında göz önünde bulundurmanız gereken dağıtım seçeneklerinden biridir.
● Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
İçeriğin Google ve arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlamak için SEO tasarlanır. Stratejik teknik ve taktiklerin ön planda olduğu bu yöntemle içeriğiniz üst sıralarda yerini alırken içeriğe gelen trafik ve tıklama oranı da artar.
● İçerik Segmentasyonu
İçeriğin hedef kitlenizin nişine dayalı olarak kategorize edilmesine verilen isimdir. Bu sayede içeriği; kitlenize özgü, açık ve net bir şekilde oluşturularak sunabilirsiniz. İçeriğin segmentasyonu, genellikle sunuşunu da etkiler. Kitleye göre değiştiğinden daha spesifik olabilir ve etkileşimin artmasına yardımcı olabilir. Bu sayede markanızın rakiplerinizin önüne çıkmasını sağlarken aynı zamanda içerik pazarlamasındaki etkinliğinizi de yükseltebilirsiniz.