İnternet Reklam Fiyatları

İnternet Reklam Fiyatları

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve teknolojik gelişmelerin interneti hayatın önemli bir parçası haline getirmesiyle birlikte internet reklam fiyatlarına bağlı olarak markaların internet reklamlarına ayırdıkları bütçeler de artıyor.

 

Bir internet sitesine reklam vermek istediğinizde, ödeme koşulları birkaç farklı maliyet türüne göre hesaplanıyor. En çok kullanılan reklam ödeme birimleri ve detaylarını sizin için listeledik.

 

İnternet Reklamı Verme: İnternet Reklamları Nasıl Fiyatlanır?

 

Televizyon, radyo, billboard gibi geleneksel bir mecrada reklam verdiğinizde aslında kontrol edebileceğiniz metrik sayısı çok az olduğu için fiyatlandırma mantığı da çok daha basittir fakat iş internete reklam vermeye geldiğinde elinizdeki veri çok daha fazladır.

 

Bu durum aslında internete reklam vermek isteyenler için en cezbedici konulardan biri olsa da bu metrikleri kesinlikle iyi öğrenmek gerekir. İnternet reklamları dijital pazarlama alanında en can alıcı konuların başında gelir.

 

1. Görüntüleme Başına Fiyatlandırma (CPM: Cost Per Mile / Thousand Impressions)

 

Reklamverenin görüntüleme başına ödeme yaptığı fiyatlandırma sistemi. CPM fiyatlandırmasında ziyaretçinin reklama tıklaması gerekmiyor. İnternet reklamının bulunduğu sayfanın 1000 kez görüntülenmesi 1 birim sayılıyor ve reklam bu birim üzerinden ücretlendiriliyor. Yani örneğin CPM'i 1 TL şeklinde duyduğunuz bir reklam internette bin kez görüntülendiğinde 1 lira ödeyeceğiniz anlamına gelir.

 

internet reklam fiyatları CPM görüntülenme

 

İnternet reklamları kapsamında en çok kullanılan ve Display Advertising olarak da adlandırılan Banner’lar ve Zenginleştirilmiş Medya Uygulamaları (Rich Media Ads) genel olarak CPM üzerinden fiyatlandırılıyor. Görüntüleme Başına Fiyatlandırma uygulamalarında piyasa standartları, banner’ın büyüklüğü ve formatına göre değişiyor.

 

Haber siteleri gibi doğrudan bir odağa sahip olmayıp çok yüksek trafiğe sahip olan internet sitelerinde en fazla tercih edilen yöntem. Marka bilinirliğini arttırmak için internete reklam vermek isteyen bir şirket için en doğru yöntem olabilir.

 

CPM Reklam Örnekleri:

 

728×90 piksel banner ( 1 CPM: 4 TL )
120×400 piksel banner ( 1 CPM: 2 TL )
728×90 piksel “expandable” banner ( 1 CPM: 6 TL )
Ad Corner ( 1 CPM: 6 TL )
Interstitial Banner ( 1 CPM: 4 TL )

 

CPM İnternet Reklamı Fiyatlandırma Örneği:

 

Bir birim CPM fiyatı 2 TL olan 1.000.000 görüntülenmede toplam maliyet 2.000 TL’dir.

 

1.000.000 / 1.000 = 1.000 birim
1.000 birim X 2 TL CPM = 2.000 TL

 

CPM Reklamların Avantajlar/Dezavantajlar

 

CPM yöntemi bilinçaltı online pazarlamada ve marka bilinirliğinin arttırılması konusunda yeni bir marka ya da ürünü tanıtmak amacıyla kullanılabiliyor.

 

Marka böylece ziyaretçinin karşısına sürekli çıkarak güvenilirlik sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca bu tip uygulamaları tıklama başına maliyet getiren uygulamalarla birlikte kullanmak farkındalık yaratmanın yanısıra reklamverenin web sitesine trafik sağlayabiliyor. Bu nedenle reklamın tıklanma sonuçları değil görüntülenme sayısı ücretlendiriliyor.

 

CPM uygulamalarının dezavantajı tıklama oranlarının düşük olması ve web sitenize önemli bir trafik sağlamaması. Bu uygulamalar uzun vadede marka bilinirliğini artırarak avantaj sağlayabiliyor fakat kısa vadeli ve performansa dayalı kampanyalarda pek faydası olmuyor.

 

2. Tıklama Başına Fiyatlandırma (CPC: Cost Per Click)

 

Reklamverenin tıklama başına ödeme yaptığı internet reklamı verme modelidir. Tıklama başına fiyatlandırma, web sitesi ziyaretçi sayısı ya da reklamın görüntülenme oranına göre değil; reklam görseline veya bağlantısına tıklanma sayısına göre belirleniyor.

 

Google Adwords ve Google Display Network olarak nitelendirebileceğimiz Google Reklamları, Facebook reklamları, akıllı linkler (Linkz) ve benzeri reklam formatlarında ağırlıklı bu fiyatlandırma sistemi tercih ediliyor.

 

CPC İnternet Reklamları: Piyasa Standartları

 

- Google Adwords reklamlarında standart bir fiyatlandırma uygulanmıyor. Tıklama maliyetleri seçilen anahtar kelimelere göre açık arttırma yolu ile belirleniyor.

 

Minimum harcama zorunluluğu bulunmadığı gibi reklamlar için ödenecek tutar reklamveren tarafından belirleniyor. Örneğin 10 TL’lik günlük toplam bütçe ve reklama yönelik her tıklama için maksimum 30 kuruşluk bir maliyet belirlenebiliyor.

 

- Facebook reklamlarının fiyatlandırması hedef kitle belirlenerek açık artırma yolu ile belirleniyor. Facebook reklamlarında da Google Adwords’de olduğu gibi anahtar kelimeler tıklama maliyetleri açısından önem taşıyor.

 

internet reklamları fiyatlar CPA satın alma

 

- Web sitesi sayfalarında metinsel içeriğe entegre edilen Akıllı Link uygulamalarında CPC fiyatlandırmaları sabit ve reklamı vermeden önce tıklama başına ne kadar ödeneceği biliniyor. Akıllı Link uygulamalarında piyasa standardı yaklaşık olarak 0.40 TL oluyor ve bu rakam da akıllı linkler ile yayınlanan reklam kutusu formatına göre (statik imaj, flash animasyon, video vb.) değişkenlik gösteriyor.

 

CPC Reklam Modeli Avantaj/Dezavantajları

 

CPC uygulamaları yeni bir marka veya ürünü tanıtırken veya performans bazlı kampanyalarda reklamverenin web sitesine hızlı trafik sağlamak konusunda oldukça faydalıdır. Uygulamaların bütçe ile paralel performans sağlaması ve bütçe karşılığında yaklaşık ne kadar trafik alınacağının ölçülebilir olması tercih nedeni oluyor.

 

Tıklama başına maliyet uygulamalarının dezavantajı bulunmuyor. Fakat bu uygulamalarda reklamverenin dönüşüm oranlarına dikkat etmesi gerekiyor. Eğer bir kampanya esnasında tıklamalar üzerinden gelen ziyaretçilerin dönüşüm oranı düşükse reklamverenin kampanya içeriğini ve araçlarını gözden geçirmesi doğru bir yaklaşım olur.

 

3. Aksiyon Başına Fiyatlandırma (CPL: Cost per Lead/Cost per Action)

 

Ziyaretçinin internet reklamına tıklayarak reklamverenin web sitesine yönlendirilmesinden sonra reklamveren tarafından tanımlanmış aksiyonu gerçekleştirmesi sonucu fiyatlandırmadır.

 

Bu aktiviteler kayıt/başvuru formu, e-bülten aboneliği, site üyeliği vb. olabiliyor. Satın alma ya da para transferi gibi işlemler bu fiyatlandırmaya dahil edilmiyor.

 

Aksiyon başına fiyatlandırma sistemlerinde kontrol büyük oranda reklamverende oluyor. Reklamın hangi siteler üzerinde yayınlanacağını belirleyebiliyor ve sürekli kontrol edebiliyor. Bu belirlenen aksiyonun genellikle ücretsiz olmasından kaynaklanıyor.

 

internet reklam fiyatları CPL aksiyon

 

Aksiyon başına fiyatlandırma sistemi banner’lar, Google Adwords veya akıllı linkler gibi tüm internet reklam araçları üzerinden uygulanabiliyor.

 

Fiyatlandırma görüntüleme veya tıklama maliyetleri üzerinden değil; sadece belirlenen aksiyonun gerçekleştirilmesi üzerinden belirleniyor. Ziyaretçinin gerçekleştirdiği her aksiyon başına bir ünite fiyatı belirleniyor ve bu fiyatlandırma uygulanıyor.

 

CPL Reklam Modeli Piyasa Standartları

 

CPL uygulamalarında bir fiyatlandırma standardı bulunmuyor. Bu uygulamalar belirlenen aksiyonun detayına göre tamamen reklamveren ve yayıncının pazarlığı üzerinden belirleniyor.

 

Avantajlar/Dezavantajlar

 

Aksiyon başına fiyatlandırma sistemleri internet reklamcılığı kapsamında en faydalı yöntemlerden biridir. Reklam aracıyla trafiğim hangi kaynaktan geldiği önemsenmeksizin sadece belirlenen aksiyon gerçekleştirildiğinde ödeme yapılıyor.

 

Uygulamada dezavantaj sayılabilecek konu, belirlenen aksiyonun net bir tarih aralığında tamamlanmasının mümkün olmaması denebilir.

 

CPL bu nedenle uzun süreli ya da dönemsel bir reklam stratejisi olarak kullanılmalıdır. Çünkü kısa vadeli kampanyalarda istenilen sonucun alınıp alınmayacağı kesin olarak bilinemiyor.

 

4. Satın Alma Başına Fiyatlandırma (CPA: Cost Per Acqusition)

 

Ziyaretçi reklama tıklayarak reklamverenin web sitesine yönlendirilmesi ve buradan ürün satın alması ile belirlenen fiyatlandırmadır. Satın alma ve para transferi gibi işlemler bu fiyatlandırmaya dahil oluyor.

 

Satın alma başına fiyatlandırma sisteminde reklamveren daha az kontrole sahiptir. Reklamın hangi siteler üzerinde yayınlandığını bilemiyor ve sürekli kontrol edemiyor. Bunun sebebi ise belirlenen “satın alma” işleminin ücretli olması.

 

internet reklamları fiyatlar CPC tıklama

 

Satın alma başına fiyatlandırma uygulamaları banner’lar, Google Adwords veya akıllı linkler gibi tüm internet reklam araçları üzerinden uygulanabiliyor.

 

Görüntüleme veya tıklama maliyetleri üzerinden değil; sadece belirlenen satışın gerçekleştirilmesi üzerinden fiyatlandırılıyor. Ziyaretçilerin gerçekleştirdiği her satın alma başına bir ünite fiyatı belirleniyor ve buna göre fiyatlandırma yapılıyor.

 

CPA Reklam Modeli Piyasa Standartları

 

Satın alma başına fiyatlandırma uygulamalarında hiçbir piyasa standardı bulunmuyor. Bu uygulamalar yapılan satışın detayına göre tamamen reklamveren ve yayıncı/ CPA reklam ağı şirketleri arasındaki pazarlık ile belirleniyor.

 

Avantajlar/Dezavantajlar

 

Uygulama, internet reklamcılığında en faydalı yöntem. Çünkü reklam aracından bağımsız olarak trafik nereden gelirse gelsin sadece belirlediğiniz satış işlemi gerçekleştirildiğinde ödeme yapılıyor.

 

Satın alma başına fiyatlandırma uygulamalarının dezavantajı sayılabilecek konu bu uygulamarda da belirlediğini aksiyonun yani satışın belirli bir tarih aralığında tamamlanmasının mümkün olmaması.

 

Bu nedenle CPA uygulamaları da CPL uygulamaları gibi uzun süreli veya dönemsel bir reklam stratejisi dahilinde kullanılmalıdır. Kısa vadeli kampanyalarda istenilen sonucun alınıp alınmayacağını belirlemek mümkün olmuyor.

 

Alternatif İnternet Reklamı Fiyatları

 

İnternet reklam fiyatları dahilinde henüz bir standarda oturtulmamış; reklamveren markalar, dijital ajanslar ve yayıncılar tarafından uygulamanın çeşidine göre tamamen kendi inisiyatiflerine bağlı olarak fiyatlandırılan farklı pazarlama alternatifleri de bulunuyor. Örneğin;

 

- SEO Ajansı Fiyatları

 

- E-posta gönderim fiyatlandırmaları

 

- Online PR / Sosyal medya pazarlama fiyatlandırmaları

 

- Advergames fiyatlandırmaları

 

- Satış ortaklıkları (Affiliate Marketing) fiyatlandırmaları

 

İnternet reklamlarında hangi fiyatlandırma seçeneğinin kullanılacağı, reklamverenin pazarlama stratejisine ve hedef kitlesine göre değişkenlik gösterebilir. Reklam bütçesi de kullanılacak reklam türüne göre planlanmalıdır. Bu noktada dijital reklam ajansları da size destek olabilir.

İlgili Haberler

Sesli Arama Optimizasyonu: SEO'nun Geleceğine Hazırlık
Dijital menu icon
15 Kas 24
Sesli Arama Optimizasyonu: SEO'nun Geleceğine Hazırlık
Devamını Oku >
Dijital Dünya Modayı Nasıl Etkiliyor?
Dijital menu icon
11 Kas 24
Dijital Dünya Modayı Nasıl Etkiliyor?
Devamını Oku >
Mikro-Influencer İş Birlikleri Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Dijital menu icon
20 Şub 18
Mikro-Influencer İş Birlikleri Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Devamını Oku >
Instagram’da Görünürlüğünüzü Artırmanın 12 Yolu
Dijital menu icon
2 Şub 18
Instagram’da Görünürlüğünüzü Artırmanın 12 Yolu
Devamını Oku >
Web Sitenizin Görünürlüğünü Artırmak İçin 4 Yol
Dijital menu icon
25 Oca 18
Web Sitenizin Görünürlüğünü Artırmak İçin 4 Yol
Devamını Oku >
Etkili 5 Sunum Tekniği
Dijital menu icon
2 Eki 17
Etkili 5 Sunum Tekniği
Devamını Oku >
Dijital Pazarlamanın Yükselen Trendi: Programatik Reklamcılık
Dijital menu icon
4 Kas 16
Dijital Pazarlamanın Yükselen Trendi: Programatik Reklamcılık
Devamını Oku >
İçerik Pazarlama Stratejileri Kılavuzu
Dijital menu icon
22 Tem 16
İçerik Pazarlama Stratejileri Kılavuzu
Devamını Oku >