Günümüzün rekabet ortamında, sürdürülebilir etki yaratmak için şirketlerin markalarını hedef kitleye tanıtması ve marka farkındalığı yaratması gerekir.
Eğer küçük bir şirket sahibiyseniz marka farkındalığına çok fazla önem vermemiş olabilirsiniz. Siz ürünlerinizi geliştirme, sunduğunuz hizmetler ve günlük işlerinizle meşgulken marka farkındalığınızı artırmak için stratejiler düşünmek yapılacaklar listenizde üst sıralarda yer almayabilir.
Fakat marka farkındalığının iş geliştirmedeki önemini anladığınız zaman sıralamanızı değiştirmeyi düşünebilirisniz.
Marka farkındalığı nedir?
Marka farkındalığı en basit haliyle müşterilerinizin (özellikle hedef pazardaki) ürünlerinizden veya hizmetlerinizden ne kadar haberdar olduğudur.
Özellikle rekabet ortamının daha hissedilir olduğu sektörlerde pozitif marka farkındalığına sahip olmak çok önemlidir. Örneğin, kalite olarak birbirinin aynı özelliklere sahip iki marka arasında karar verirken daha iyi tanıdığınızı düşündüğünüz markayı tercih edersiniz.
Araştırmalar gösteriyor ki marka farkındalığı
müşterilerin kararları üzerinde büyük etki yaratıyor. Örneğin, daha önce hiç kullanmadığınız bir ürün alacaksanız marka seçiminizde neye dikkat edersiniz? Kullanmamış olsanız daha adını daha önce duyduğunuz markalar daha çok güven verir. Artan pozitif marka farkındalığının müşteri sadakatinin, kulaktan kulağa pazarlamanın, marka değerinin ve satışların artması artması gibi avantajları da vardır.
Marka farkındalığı nasıl yaratılır?
Şirketlerin marka farkındalığı yaratmak için seçebileceği birçok alternatif yol var. En yaygın kullanılan yollardan bir tanesi doğrudan reklam kullanımıdır. Bunun için TV ya da dergi yoluyla outbound metotlar veya sosyal medya ya da email pazarlama gibi inbound metotlar tercih edilebilir.
Büyük şirketlerin kullandığı bir diğer yol ise canlı ve kişisel etkinlikler düzenleyerek online etki yaratan kişilerin ürünleri birinci elden deneyimlenmesi için ortam yaratmaktır. Bu kişiler daha sonra hayranlarına ve takipçilerine söz konusu üründen bahsederek kulaktan kulağa pazarlamanın bir parçası olurlar.
Örneğin, Nokia Lumia tanıtımı için Miami’de düzenlenen bir etkinliğe bir çok
sosyal medya fenomeni ve blogger davet edildi. Böylece Nokia, bu kişilerin ürünü denemesini sağlayarak kullanıcının ağzından reklamını yapmış oldu. Bu tip etkinliklerin amaçları şunlardır:
- Fenomenler ürünü denerler ve bu kişilerin markanın yüzü olma ihtimalleri vardır.
- Deneyimlerini bloglarında ya da sosyal medya hesaplarında hayranları ve takipçileri ile paylaşırlar. Genellikle ürün ve etkinlik hashtag’i kullanılır. Örneğin, Nokia’nın etkinliğinde #NokiaUS, #Lumia, #LumiaSol gibi hashtag’ler kullanılmıştı.
- Fenomenlerin takipçileri de ürünü denemek isterler ve onlar da ürün hakkında deneyimlerini paylaşırlar.
- Böylece ürünü satın almayı düşünmeyenler bile ürün hakkında bilgi sahibi olmaya başlar ve marka hakkında pozitif fikirlere sahip olurlar. Çünkü bir CEO konuşmasındansa kendilerine yakın buldukları kişilerin deneyimleri aracılığıyla üründen haberdar olmuşlardır.
Böyle bir etkinliğin bütçenizi aşacağını düşünüyorsanız aşağıdaki listede daha küçük bütçelerle marka farkındalığı yaratmak için kullanabileceğiniz yolları sıraladık.
- Sosyal medyayı aktif kullanın.
- Yerel etkinliklere sponsor olun.
- Google Adwords, Facebook, web sitesi banner reklamları vs. yoluyla reklam verin.
- Gazete, radyo ya da billboard gibi outbound pazarlama yöntemlerini kullanın.
- Sektörel etkinliklere katılın.
- Blogunuzda düzenli olarak etkili yazılar paylaşın.
Marka değeri artan şirketiniz hedef kitlenize daha fazla güven vermeye başlar. Aynı zamanda müşteri sadakati ve satışlarınız artar.