Oyun sektörü gelişmelerini değerlendiren OYUNDER Yönetim Kurulu Başkanı Tansu Kendirli, durum değerlendirmesini bizlerle paylaştı;
Kendirli, “Türkiye oyun sektöründe giderek daha yetkin bir noktaya doğru yürüyor. Başarılı oyunlar ortaya çıkarmanın yanı sıra yatırım çeşitliliği, finansman modellemeleri, yayıncılık, pazarlama, reklam, kullanıcı edinimi maliyeti optimizasyonu ile oyun içi gelir modellerinin geliştirip büyütülmesi konularında da giderek tecrübe ve kalitesini büyütüyor.
Bu alanlarda çalışan yeni şirketler iki yıl gibi inanılmaz kısa sürelerde yatırım alıyor. Bu bağlamda ikinci ve üçüncü tur yatırımlarından bile söz edebiliriz. Hatta çıkışlarını seri bir şekilde tamamlayarak daha da hızlı bir büyüme trendine giriyorlar.
Destex Digital'in katkıları ile geliştirilen Portuma projesi de oyun içi reklamcılık sektöründe adından sıklıkla söz edilen bir oluşum olarak karşımıza çıkıyor. Projede oyun sektörü ilk kez reklam sektörü ile aynı ekosistem içinde entegre oluyor. Oyun firmalarının oyun içi reklam alanlarının pazarlamasını sağlamak için kurulan Portuma, hem uluslararası hem de Türkiye pazarında bir ilki gerçekleştiriyor. Yeni oluşum ile Dünya’nın tüm oyun firmaları ekosisteme dahil olarak birçok reklam verenden reklam alabilme imkanı elde ediyor. Böylesi önemli proje ve örnekler artık her gün haberlerde karşımıza çıkarak hem gençlerin hem de yatırımcı adaylarının iştahını daha da yükseltiyor.
Yine örnekler ile devam edecek olursak Dream Games, 2 yıldan daha kısa bir sürede son derece parlak sonuçlar elde etti. Birçok hızlandırma kuluçka programı kuruldu ve kurulmaya devam ediyor. Yatırım bankacılığı lisansı alan fonlar, oyun alanını özel hedef alanına ekledi. Admost gibi nitelikli örnekler oyun üreticilerine daha da başarılı olabilmeleri için yardım etmeye başladı.
Söz ettiğimiz oyun içi reklam alanlarını reklam verenler açısından çeşitlendirmeyi hedef alan Portuma gibi yeni projelerin hızla ilerlediğini görüyoruz. Ayrıca oyuncu edinimi maliyetini de optimize etmeye odaklanmış durumdalar. Kısaca hemen her alanda Türkiye'de girişimci ve yatırımcıların iştahı yükseliyor. Oyuncu edinme ve tutabilme tecrübeleri yükseliyor. Sektörün önümüzdeki 10 yılının geçmiş 10 yılından çok daha başarılı olacağını söylemek kesinlikle abartılı değil. Hatta son derece gerçekçi bir tespit olur.” İfadelerine yer verdi.
"Oyun sektörü bize neler vaat ediyor?"
Prof. Dr. Öğr. Üyesi Güven Çatak da hızla gelişen ve değişen oyun sektörü hakkında fikirlerini ve öngörülerini bizlere anlattı;
“Oyun sektörü sadece Türkiye’de değil, dünyada da ezberleri bozmaya devam ediyor. Son dönemde gerçekleşen büyük satın almalar, el değiştirmeler ile pazar adeta tekrar şekilleniyor. Oyunların bir eğlence, kültür nesnesi, eğitim aracı olarak başlayan ve daha sonra özellikle internet ve akıllı telefonların çıkışı ve gelişimi ile bir servise dönüşen yolculuğu artık çok daha meta bir düzeyde kendine yeni oyuncular buluyor. Oyunların ve bileşenlerinin merkeziyetsiz borsalarda birer değere dönüşmesi ve haliyle oyuncuların da değer üreticilerine dönüşmesi ile oyunun kuralları bir kez daha değişiyor. Bu bağlamda oyunlar ve oyun sektörü hem güncel ekonomi sistemlerinin hem de Metaverse gibi “değer” ortamlarının gözdesi haline geliyor.” Açıklamalarında bulunan Çatak, tüm bunlara yönelik vaatler inanılmaz bir insan kaynağı ve üretim beklentisi yaratıyor ifadelerini iletti.