Duygusal kararlarımıza bilinçli sebepler bulduğumuzu nöropazarlama ile fark ettiğimizde hepimiz tercihlerimizi sorgulamaya başladık. Derin düşüncelerimizi sosyal medya ile dağıtırken, farkında bile olmadan markaların masum pazarlama hilelerine kendimize kaptırıp, arzularımızı ihtiyaç olarak listeledik. Tanıdığımız ve takip ettiğimiz bir simanın yanında gördüğümüz markayı, hissettiğimiz duygularla eşleştirip, seçim zamanında mantıklı olduğuna inandığımız alternatif olan o markaya yöneldik. Aklımızdan geçen soruları ya da deneyim şikayetlerimizi ‘slogan’, gündelik hayattan hatırladığımız sahneleri ‘gönderi’ olarak gördüğümüzde şüphesiz o markaya güven duymaya başladık ve merakla takip ettik. Sanki iç sesimi duydu dediğimiz marka iletişim anlarına rast gelirken, bu ürün tam da bana göre diye haykırmak istedik. İndirime girmiş, hem de bana çok yakınmış, gitmişken de şunu şunu yaparım diye harika bir pazarlama çukuruna düşerken yüzümüzde gülümsemeyi de ihmal etmedik. Özelliklerini ezbere bildiğimiz ürünleri ya da hizmet veren markaların tarihçelerini entelektüel bilgi olarak farz ettik.
Baktık, beğendik, ikna olduk ve aldık…
İyi hissettik, tavsiye ettik ve takip ettik çünkü “mutluluğu satın alabilir misin Abidin?” sorusu bize o an sorulsa ‘elbette, aldım bile’ derdik.
Psikoloji ve sosyoloji temelinin sinir bilime dayandığını çözen; 5N1K, AIDA, nöropazarlama, swot analizi, clausewitz, nash eğrisi, Porter’ın 5 güç yasası ve Edward de Bono bilen, Tony Buzan okumuş her pazarlama stratejisti yukarıdaki tüketici deneyimini markasında bulmaya şahit olur. Diğer yandan yapay zeka desteği bunların sürecine zamanlama açısından pozitif etki ve hatta yaratıcılık da katar.
Performans pazarlamada ürün ya da hizmet kampanyalarını dönemsel ve hedef kitleye uygun içeriklerle yönlendirmekle, sosyal medyada bağlantılı ve homojen reklam planları gerçekleştirmek dijital stratejinin nasıl analitik DNA’sı ise, dijital vitrin web sitesinin de ilgili araçlarla veri madenciliğini aynı stratejinin besleyici kaynağı yapmak da satış sürecine aynı şekilde yüksek çarpan etkisi olacaktır.
Peki kanun, teorem, deneyim ya da adına ne dersek ifadesi olsun; odaklı ve bunlara hakim bir pazarlama profesyonelinin, güçlü bir dijital plan ve deneyimli bir aksiyon süreci ile faaliyet geçmesi dijitalden satış üretmeye yeterli mi? Ya da pazarlamanın kadim P türevleri ya da müşterinin İngilizce C integralleri ile bir kurum dijitalden pazarlama stratejisi ve performans reklam faaliyeti ile satış hedeflerini tutturabilir mi?
Markaların varlık amacı olan kar için satış nasıl elzemse, dijital her faaliyette de satış destek, satış, müşteri hizmetleri, operasyon ve yönetimin tutum, davranış, reaksiyon hız ve niteliği de o kadar önemlidir. Online üretilen satış adayı formlarına, müşteri yorum ve sorularına, mesaj ve şikayetlerine hatta önerilerine kurumsal ve hızlı dönüş çok kritiktir.
Bu kanatta pazarlamanın, belirtilen departmanlarla armoni ve ahenk içinde organize olması, eş pencereden bakıp, lider bir yaklaşım göstermesi; müşteri ile bağı güçlendirecek ve satışları eksponansiyel olarak geliştirecektir.
Dijital pazarlama ajanslarının bilgi sahibi, deneyimli ve ortak hedefe koşabilen kurum işbirlikleri üretebilme yeteneği paha biçilmez ve sonuca doğrudan etki eden niteliktedir.