Sosyal medya platformlarının alışılagelmiş haberleşme ve içerik paylaşma amaçlarından farklı olarak öne çıkan Pinterest, kullanıcılarına ilham veriyor. Milyonlarca fikrin bir araya geldiği görsel bir evren olan Pinterest, moda trendlerinden yemek tariflerine, ev dekorasyonundan DIY projelerine kadar aradığınız her şeyi görsel olarak keşfedebileceğiniz bir platform. Üstelik bu kadarla sınırlı kalmıyor. Pinterest sadece bireyler için değil, aynı zamanda işletmeler için de önemli bir pazarlama aracı. Markaların hedef kitleye ulaşmak, ürünlerini veya hizmetlerini görsel olarak sergilemek için kullanabileceği harika bir iş arkadaşı. Pinterest, hayal gücünü besleyen ve yaratıcılığı harekete geçiren özelliğiyle fark yaratmaya devam ediyor. Bu yazıda ‘’Pinterest nedir? Ne işe yarar?’’ sorularını aydınlatıyoruz.
Pinterest Nedir?
Pinterest, kullanıcıların görsel olarak paylaşımda bulunmalarına ve kendilerinin veya başkalarının panolarına (ortak bir temaya sahip bir 'pin' koleksiyonu) resim veya videolar göndererek ('pinleme' olarak bilinir) ve diğer kullanıcıların pinlerine göz atarak, yeni ilgi alanları keşfetmelerine olanak tanıyan bir sosyal platformdur.
Bir anlamda kullanıcıların ilgi alanları, hobileri ve ilham kaynaklarıyla ilgili içerikleri toplayıp düzenleyebilecekleri sanal bir pano veya dijital albüm görevi görür. Görsel keşfe odaklanan platform özellikle moda, ev dekorasyonu, yemek pişirme, seyahat, fitness, kendin yap (diy) projeleri gibi çeşitli kategorilerde fikir ve ilham bulmak için popüler bir uygulama olarak öne çıkıyor.
Nisan 2023'te 436 milyon aktif kullanıcıyı aştığı açıklanan Pinterest, günümüzün en popüler görsel keşif platformlarından biridir. Bize göre sadece bu devasa kullanıcı kitlesi bile Pinterest'in nasıl çalıştığını öğrenmek için bir neden. Yazının devamında Pinterest'in özelliklerini, sunduğu avantajları ve işletmenize nasıl değer katabileceğini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
Pinler ve Panolar
Pinterest pinler ve panolardan oluşur. Pin, bir kullanıcının koleksiyonuna eklediği herhangi bir içerik parçasıdır. Bu içerikler genel olarak bir resim ya da videodur. Her pin, kullanıcının ilgi çekici bulduğu, kaydetmek veya başkalarıyla paylaşmak istediği bir fikri, konsepti veya ilhamı temsil eder.
Pinler "Panolar" adı verilen temalı koleksiyonlar içerisinde organize edilebilir. Panolar, pinleri belirli temalara veya konulara göre kategorilere ayırmaya ve düzenlemeye olanak tanıyan sanal klasörler gibidir. Örneğin, evinizde tadilat yapmayı planlıyorsanız, "Ev Geliştirme Fikirleri" başlıklı bir pano oluşturabilir, tasarım, dekorasyon ve tadilat ipuçlarıyla ilgili pinleri bu panoya kaydedebilirsiniz.
Pinterest Nasıl Kullanılır?
İster sıra dışı fikirler arayın ister kendi projelerinizi sergilemek, paylaşmak isteyin, Pinterest yaratıcı potansiyelinizi ortaya çıkarmanıza destek olur. O zaman Pinterest kullanmaya başlamak için yapmanız gerekenlerle başlayalım.
-
Kayıt İşlemi: Pinterest’te bir hesap oluşturmak için Pinterest web sitesine gidin veya tercih ettiğiniz uygulama mağazasından Pinterest uygulamasını indirin. Kaydolmak için iki seçenek bulunuyor. İlki e-posta adresinizi kullanarak kaydolmak, ikincisi ise mevcut Facebook, Google veya Apple hesabınızı kullanarak kaydolmak. Alternatif olarak, bağlanmak veya başlamak için Twitter (X) gibi siteleri de kullanabilirsiniz.
-
Kullanıcı Adı: Kayıt işlemini gerçekleştirdikten sonra kullanıcı adınızı seçmeniz gerekecektir. Diğer kullanıcıların seni bulması ve takip etmesi için kullanıcı adı, profilinizin en önemli parçasıdır. Bu nedenle Pinterest'i iş amaçlı kullanıyorsanız sizi veya markanızı temsil eden bir kullanıcı adı seçmeniz yerinde olur.
-
Profili Tamamlama: Kullanıcı adını belirledikten sonra profil bilgilerinizi tamamlamanız istenecektir. Kişiliğinizi veya markanızın logosunu yansıtan bir profil resmi ekleyerek başlayın. Net bir profil resmi, başka kullanıcıların sizi ve içeriklerinizi akışlarında tanımalarına yardımcı olur. Bu bölümde kısa bir biyografi ekleme seçeneğini de yer alır. Kendinizi tanıtmak ve ilgi alanlarınızı açıklamak veya Pinterest hesabınızı iş amaçlı kullanıyorsanız hesabınızın amacından bahsetmek için bu alanı doldurabilirsiniz.
-
Konum: Pinler coğrafi olarak hedeflenebildiği için bulunduğunuz şehri ülkeyi eklemeniz gerekir. Böylece kullanıcıların pinleri belirli bölgelere göre aramasını sağlamış olursunuz.
-
İlgi Alanları: Pinterest sonraki adımda bir dizi listeden ilgi alanlarınızı seçmenizi isteyecek. Bu adımdaki seçimlerinizle, Pinterest’in seçtiğiniz ilgi alanlarıyla ilgili pinler ve panolar göstererek içerik akışınızı kişiselleştirmesini sağlamış olursunuz. İlgi alanlarını istediğiniz zaman yeniden düzenleyebilirsiniz. Pinterest'in ana sayfasını diğer sosyal medya platformlarından ayıran tek şey, tamamen görsel bir yapıya sahip olmasıdır. Pinterest, başka kullanıcıların ilgisini çekmek amacıyla yalnızca görsellere yer verir.
-
Pano Oluşturma: Pinterest profilinizi düzenledikten sonra sıra ilk panonuzu oluşturmaya geldi. Panoları, pinleri kaydedip düzenleyebileceğiniz sanal klasörler gibi düşünebilirsiniz. Örneğin, "Seyahat Destinasyonları" veya "Ev Dekorasyonu Fikirleri" gibi ilginizi çeken bir konu ya da tema düşünün. Panonuza bunun gibi açıklayıcı bir ad verdikten sonra panonuzun gizli mi yoksa herkese açık mı olacağını belirleyin. Pinterest algoritması, ilgi alanlarını zaman içinde takip ederek ana sayfayı kişiselleştirir. Yani ana sayfa akışınız seçimlerinize göre düzenlenir. Bu kişiselleştirme, pinlerin ne sıklıkla görüntülendiğine ve hangi panolara eklendiğine göre belirlenir. Eğer yakın zamanda moda akımlarına ilgi gösterdiyseniz, ana sayfanın üst sıralarında moda akımlarıyla ilgili gösterimler çıkmaya başlayacaktır.
-
Bağlantı Kurmak: Eğlenceli ve renkli bir sosyal bir platform olan Pinterest’te başkalarıyla bağlantı kurmak, deneyiminizi geliştirebilir. İçerikleri ilginizi çeken diğer kullanıcıları takip edebilir ve arkadaşlarınızı Pinterest'e katılmaya ve birbirinizin panolarını takip etmeye davet edebilirsiniz.
-
Keşfet Sekmesi: Pinterest'teki "Keşfet" sekmesi ilgi alanlarınıza ve etkileşimlerinize göre kişiselleştirilmiş pin önerilerini bulabileceğiniz yerdir. İlginizi çeken yeni içerik ve fikirleri keşfetmek için bu sekmeyi düzenli olarak kontrol edin.
-
Web’den Sabitleme: Pinterest, tarayıcınızın yer imleri çubuğuna ekleyebileceğiniz bir tarayıcı uzantısı veya "Pin It" seçeneği sunar. Bu özellik, ziyaret ettiğiniz herhangi bir web sitesinden içerikleri kolayca sabitlemenize olanak tanır. Böylece daha sonra tekrar ziyaret etmek istediğiniz makaleleri, görselleri veya ürünleri kaydetmeniz kolaylaşır.
Pinterest Ne İçin Kullanılır?
Resim ve video tabanlı içerik paylaşma platformu olan Pinterest, diğer sosyal medya platformlarına göre daha az sözel içerik kullanır. Pinterest kullanıcıları platformu sadece bir sanat eserini ya da bir ürünü tanıtmak için bile kullanabilir. Çünkü kullanılan görseller mesajı ilettiği için, geriye kalan kısım kullanıcının algılamasıyla ilgilidir.
Pinterest’te bir hesap oluşturduktan sonra giriş yapabilir, diğer kullanıcıların gönderilerini beğenebilir veya kendi gönderilerinizi paylaşmaya başlayabilirsiniz. Görsel bir yönelim kullanan sosyal ağ bir kişinin yaşam tarzına odaklanarak, zevklerinizi ve ilgi alanlarınızı başkalarıyla paylaşmanıza ve benzer düşünen insanların zevklerini ve ilgi alanlarını keşfetmenize olanak tanır.
Pinterest'in sahip olduğu reklam potansiyeli nedeniyle, birçok işletme platforma pazarlama stratejileri arasında yer veriyor. Bu da Pinterest’i ürün ve hizmetlerinizi çevrimiçi olarak sayısız kişiyle paylaşmak için mükemmel bir platform haline getiriyor. Bu ürünleri veya hizmetleri ilginç bulan kişiler daha sonra bunları araştırdıktan sonra satın alabilir.
Pinterest hesapları, işletmelere özel olarak tasarlanmış birçok avantaja da sahip. Bu avantajlar arasında detaylı analiz araçları, farklı platformlarla entegrasyon ve özel reklam seçenekleri yer alıyor. İşletmeniz için Pinterest'i kullanarak diğer sosyal medya hesaplarınızı destekleyebilir ve daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Pinterest, aktif olarak ürün arayan geniş bir kullanıcı tabanına sahiptir, bu da işletmenizin müşteri sayısını arttırmaya yardımcı olur.