Yeni bir şirket kuruyorsanız, marka adınıza karar vermek, işinizi kurarken en önemli adımlardan biridir. Tam da bu yüzden, marka adınız, işletmenizi ve sunduğunuz şeyleri benzersiz bir şekilde tanımlamalıdır. Eğer bu tanımlamayı doğru yaparsanız, müşterileriniz markanızla duygusal bir bağlantı kurar ve bu da onların sadakatini kazanmanıza yardımcı olur.
Peki şirketiniz için bir marka adı seçmeden önce nelere dikkat etmelisiniz?
1. Şirketinizin büyümesini sınırlayacak bir marka adı seçmeyin
Şirketinize büyüme alanı sağlayacak kadar geniş kapsamlı bir işletme adı seçin. “İstanbul Nakliyat” gibi coğrafi işletme adları popüler olsa da, işinizi büyütmek ve kapsadığınız coğrafi alanı genişletmek gibi bir planınız varsa, şirket adınızda coğrafyayı kullanmaktan kaçının.
Aynı şekilde, bir işletmeye bir ürün veya hizmetin adını vermekten de kaçınmanız gerekir. Örneğin, “Buzdolabı Onarım Servisi" iseniz ve bir süre sonra klima tamirinin daha kazançlı olduğunu düşünerek bu alana yönelmek isterseniz, marka adınızı değiştirmeniz gerekir.
Son olarak, güncel hevesleri veya eğilimleri tanımlayan isimlerden de uzak durmanız gerekli. 1999'da açılan "Milenyum Pastanesi" o dönemde kulağa çok hoş gelse de, şu an oldukça eskimiş bir kalıptır.
2. Çok genel bir isim seçmeyin
Marka adınızın gelecekteki büyümenizi veya yönünüzü sınırlamasını istemediğiniz gibi, çok genel bir isim olmasına da müsaade etmeyin. Bu yönde bir seçim yaparsanız, marka adınız yaptığınız iş hakkında hiçbir şey ifade etmez.
3. Yaygın kelimelerin alışılmadık yazımlarını kullanmayın
Farklı olmayı seven insanlardan biriyseniz veya henüz kullanılmayan bir isim seçmekte sorun yaşıyorsanız, marka adınızda eş anlamlı kelimeleri kullanmayı düşünebilirsiniz. Fakat “A Veteriner” yerine “A Baytar” ismini kullanırsanız, insanların sizi bulmasını zorlaştırırsınız. Eğer sitenizi arama için optimize etme konusunda iyi bir iş çıkarmadıysanız, müşteri sizi asla bulamayabilir.
4. Çok uzun, anlaşılması ya da telaffuzu zor bir marka adı kullanmayın
İdeal olarak, yeni marka adının hatırlanması, hecelenmesi ve söylenmesi kolay olmalıdır. Ayrıca bir kartvizite sığacak veya bir tabelada gösterilecek kadar kısa olmalı ve web sitenizin bir köşesine düzgün bir şekilde sığmalıdır.
"Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine" gibi Türkçe’nin en uzun sözcüğüne benzer bir ad seçerseniz, çok az kişi bunu internette bulmaya çalışır ya da hatırlamaz bile. Müşteriniz adınızı hatırlayamıyorsa, satın almak istedikleri şeyi sizden değil, rakiplerinizden alacaktır.
5. Çevrimiçi aramalarda marka adınızı test edin
Bazen sevdiğiniz bir isme çok fazla takıldığınız için bu adın başka bir şeyle ilişkili olabileceğini fark edemezsiniz. Örneğin, bir pastane açacaksanız ve adını en sevdiğiniz tatlı olan “Elmalı Kurabiye” koymak istiyorsanız, bunu Google aramalarında test etmeniz gerekir.
6. Mitoloji, edebiyat ve coğrafyadan ilham alın
Nike en ikonik markalardan biridir ve Yunan mitolojisinde zafer tanrıçası anlamına gelir. İnternet perakende devi Amazon, adını dünyanın en büyük nehrinden alır. Oracle, Hermés ve Mars gibi diğer tanınmış şirketlerin de mitolojik isimleri vardır. Biraz araştırma yaparak marka adınızla alakalı mitolojik bir figür olup olmadığını bulabilirsiniz.
7. Kelimeleri Karıştırın
Adınızın bir kısmını ünlü bir şehrin bir kısmıyla birleştirebilir misiniz ya da soyadınızı bir gezegenle? Örneğin IKEA'yı ele alalım: Bu isim kurucunun adı Ingvar Kamprad ve memleketi Elmtaryd Agunnaryd'den geliyor. Neden siz de böyle deneysel bir yola başvurarak bir marka ismi bulmayasınız ki?
8. Aday isimleriniz için geri bildirim alın
Düşündüğünüz marka isimlerinden finale 15 marka adı bırakın ve şimdi bu isimlerle ilgili biraz geri bildirim alın. Bu isimleri bazı yakın meslektaşlarınız, aileniz ve arkadaşlarınıza sorun. Böylelikle gözden kaçırdığınız şeyleri görebilir ve birçok aday ismi eleyebilirsiniz.
Peki, marka adı seçikten sonra nelere dikkat etmelisiniz?
Yukarıda şirketiniz için bir marka adı seçmeden önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlattık. Şimdi de bir marka adına karar verdikten sonra, nelere dikkat etmeniz gerektiğine değinelim.
1. Seçtiğiniz işletme adlarının başka bir işletmeye ait olup olmadığını kontrol edin
Bir marka adına karar verdikten sonra, başka birinin ticari marka haklarını ihlal etmeyeceğinizden emin olmanız gerekir. Gelecekte işletme adınızı değiştirmek zorunda kalmaktan ve muhtemelen maddi tazminat ödemekten kaçınmak istiyorsanız, marka tescili ve patent işlemlerini yapmanız gerekir.
Marka tescili, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi tanımlayan herhangi bir kelime, kelime öbeği, sembol, tasarım veya bunların bir kombinasyonu olabilir. Müşterilerin sizi piyasada bu şekilde tanımasını ve sizi rakiplerinizden ayırmaya yarar.
Marka tescili:
- Mal veya hizmetlerinizin kaynağını tanımlar.
- Markanız için yasal koruma sağlar.
- Sahteciliğe ve dolandırıcılığa karşı korunmanıza yardımcı olur.
2. Alan adı kullanılabilirliğini düşünün
Bir alan adını markanız için kullanmak istediğiniz isimle eşleştirmek zor olabilir. Çünkü pek çok isim, özellikle yaygın olanlar, zaten alınmış durumdadır. Örneğin, adınızın A olduğunu ve yeni tasarım markanıza ADesigns adını vermek istediğinizi varsayalım.
adesign.com alan adı için bir alan adı kayıt şirketinde domain sorgulaması yaparsanız, birinin alan adını zaten satın aldığını ve yaklaşık 20.000$'a satmaya çalıştığını görebilirsiniz.
Böyle bir tablo ile karşılaşırsanız ve aradığınız isim alınmışsa, çoğu alan adı kayıt şirketi size, aralarından seçim yapabileceğiniz alan adı alternatiflerinin bir listesini gösterir. Alternatif öneriler arasında uygun bir isim göremiyorsanız, farklı bir işletme ismi seçmeyi düşünebilirsiniz.
Markanız için alan adı kontrolünü güvenli bir şekilde https://link.dijitalajanslar.com/t/LnGmVzSz bu adresten yapabilir ve domain satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Büyük markalar için com, net, org uzantılarını da almak avantajlı olabilir.
Fakat tüm bu düşünme aşamasında alan adlarının çok hızlı satıldığını gözden kaçırmayın. Bugün mevcut olan bir alan adı yarın veya gelecek hafta mevcut olmayabilir.
Bu yazımızı da inceleyebilirsiniz: Sosyal Medyanın En Başarılı Markaları Belli Oldu! Marka fikri ararken işinize yarayabilir.
3. ".Com.tr" uzantılı bir alan adınızı tescil ettirmeyi unutmayın
Neden .com değil de, .com.tr uzantısı almalıyım diye düşünüyor olabilirsiniz. Aslına bakarsanız, erişebilirlik açısından com ve com.tr arasında hiçbir fark bulunmaz. Fakat .tr uzantısı bu alan adının Türkiye’de olduğunu belirtir, .tr, Türkiye’nin internetteki alan adı kodudur.
.com'un aksine com.tr alan adları, ticari amaçlı kullanımlara yönelik alt alan adları olduğu için belirli belgeler ile tescil edilir. Eğer com.tr uzantılı bir alan adı satın almak istiyorsanız, istediğiniz alan adı ile ticari ünvanınızın aynı olması gerekir.
.Com.tr ayrıca kurumsallığınızı yansıtan ve markanıza prestij kazandıran bir uzantıdır.
Şirketinizi Kurmadan Önce İhtiyacınız Olan Tüm Çözümler: Niobe Hosting'de
Hosting ve domain sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Niobe Hosting, şirketinizin marka adına karar verdikten sonra alan adı satın alma, marka ve .com.tr uzantılı domain tescili vb. konularda kaliteli hizmet anlayışıyla markanıza uygun çözümler sunar.
Marka adınız için alan adı almak, marka tescili yaptırmak ve .com.tr uzantılı domain tescili için hemen Niobe Hosting, web sitesine gelebilir, ihtiyacınıza uygun çözümleri seçerek uygun fiyatlardan ve profesyonel yönetim desteğinden yararlanabilirsiniz. Marka tescil işlemleriniz için buraya tıklayarak web sitesine ulaşabilirsiniz.