Reklam dünyasında Şubat ayında da markalar, yaratıcı yaklaşımlarla tüketiciyle buluştu. Ulusal televizyon kanallarında yayınlanan kampanyalar; gerek tematik bütünlükleri, gerekse hedef kitleye verdikleri duygusal ve işlevsel mesajlarla dikkat çekti. Adgager’ın geliştirdiği reklam analiz teknolojisi AdQ, markaların televizyon reklamlarını 10’dan fazla farklı kriter üzerinden değerlendiren, kullanıcı bazlı bir içgörü sistemidir. AdQ sayesinde markalar, sadece yaratıcı fikrin değil, bu fikrin izleyiciye geçme gücünün de ölçümlendiği kapsamlı analizlere ulaşabiliyor.
AdQ sistemi ile bu ay toplam 64 farklı marka tarafından yayınlanan 93 reklam filmi değerlendirildi. Kampanyalar, teknolojiden perakendeye, finanstan hizmet sektörüne kadar geniş bir yelpazeye yayılmış, 13 farklı ana kategori altında sınıflandırıldı. Her kategoriye ait Şubat 2025 ortalamaları, proje açıklamalarında kıyaslama verisi olarak kullanılmıştır.
Şubat ayında reklam filmleri ölçümlenen markalar arasında, en fazla reklam filmiyle yer alan markalardan bazıları şunlardı: Vodafone, Garanti Bonus, Shell, Turkcell, Korkmaz Porselen, Hasata, Etstur ve Akbank. Ayrıca, Sahibinden.com, MediaMarkt, Arçelik, Doğanay, Finish, Elidor, Burger King, Getir, Domestos ve Coca-Cola gibi geniş kitlelere hitap eden tanınmış markalar da bu ayın ölçümlemelerinde yer aldı. Her kategoriye ait Şubat 2025 ortalamaları, proje açıklamalarında kıyaslama verisi olarak kullanılmıştır.
Şubat 2025 döneminde test edilen reklam filmlerinin genel Proje ADQ ortalaması 7.18 olarak gerçekleşti.
Şubat 2025 döneminde test edilen reklam filmlerinin proje ADQ ortalaması 7.18 olarak gerçekleşti.
Şubat 2025’in En Yüksek Skorlu 3 Reklam Filmi
1. Vodafone – Birlikte Mümkün Proje ADQ: 8.2 Ana Kategori: Telekom ve BİT (Şubat 2025 Ort.: 7.70) Alt Kategori : Telekomünikasyon Hizmetleri
Açıklama: Vodafone’un birlik, umut ve teknoloji temalı kampanyası, ayın en yüksek Proje ADQ skorunu elde ederek zirveye yerleşti. Malatya Orduzu’nun genç voleybolcuları, Vodafone 5.5G teknolojisi sayesinde idolleri olan Filenin Sultanları ile aynı sahada buluşuyor. Reklam, bir hayalin nasıl teknolojiyle birlikte mümkün hâle geldiğini anlatıyor. Bu etkileyici kurgu, projeyi özellikle dikkat çekicilik, farklılık, marka uyumu, ikna edicilik ve aidiyet duygusu alanlarında öne çıkarıyor. "Önceden izlenme" oranının yüksekliği, reklamın daha önce izlenmiş ve hatırlanmış olduğunu gösteriyor. Marka algısında "Kahraman" konumlandırmasına hizmet eden proje, **“Başarılı Performans”** seviyesinde değerlendirildi.
Reklam Ajansı: VML Türkiye Prodüksiyon: Anima İstanbul Müzik: Persenk
2. Shell – Taşıt Tanıma Sistemi Proje ADQ: 7.8 - Ana Kategori: Toptan ve Perakende (Şubat 2025 Ort.: 7.36) - Alt Kategori : Benzin ve Motorin
Açıklama: Shell, 1996’dan bu yana sunduğu Taşıt Tanıma Sistemi’ni, ünlü oyuncu Engin Akyürek’in yer aldığı mizahi ve sıcak bir anlatımla ekranlara taşıyor. Reklam filminde, kullanıcıların araçtan inmeden kolayca ödeme yapabileceği bir sistem tanıtılsa da, istasyonlara gelindiğinde “inmek için her zaman iyi bir sebep olduğu” mesajı veriliyor. Kurgunun içten ve hafif esprili tonu, farklılık, dikkat çekicilik ve marka uyumu gibi alanlarda projeyi öne çıkarıyor. Proje ADQ skoru, alt kategori ortalamasının 0.3 puan, ana kategori ortalamasının 0.44 puan ve Şubat genel ortalamasının 0.62 puan üzerinde yer alıyor. Ayrıca marka ortalamasının da 0.2 puan üzerinde performans sergiliyor. Reklamın daha önce izlenmiş olması, hatırlanabilirliğini güçlendiriyor. Marka algısında “Eğlenceli” algısı yaratan bu proje, “Başarılı Performans” norm skalasına yerleşti.
Kreatif Ajans: BLAB & Concept Prodüksiyon: Autonomy Oyuncu: Engin Akyürek
3. Sahibinden.com – Yepyeni Bi’Şey Proje ADQ: 7.8 - Ana Kategori: Hizmet (Şubat 2025 Ort.: 7.60) - Alt Kategori : E-Ticaret (Alış-Satış)
Açıklama: Kullanıcı deneyimi ve dijital kolaylık mesajını öne çıkaran reklam filmi, sade dili ve sıcak anlatımıyla dikkat çekti. Proje ADQ skoru, alt kategori ortalamasının 0.6 puan, genel ortalamanın 0.62 puan ve marka ortalamasının 0.5 puan üzerinde. Ana kategori ortalamasının 0.2 puan altında kalmasına rağmen reklam filmi; “önceden izlenme” oranı, “beğeni düzeyi” ve “ikna edicilik” gibi alanlarda güçlü sonuçlar verdi. Marka algısında “Hükümdar” konumlandırmasına hizmet eden bu kampanya, “Başarılı Performans” kategorisinde değerlendirildi.
Ajans: Rafineri Prodüksiyon: DCC Film Müzik: DCMP. Composing Studio
Bu ayın en yüksek skorlu ilk 3 reklam filmi Vodafone, Shell ve Sahibinden.com projeleri oldu. Bu üç reklamı, alfabetik sırayla sıralarsak: ETİ, Garanti Bonus, Halkbank, MediaMarkt, Pioli Porcelain, Sütaş ve Tamek markalarının reklam projeleri ilk 10'da yer aldı.
Alev Bayrak'tan Yorumlar AdQ Yaratıcı Ekibi’nden Alev Bayrak, Şubat ayında yayınlanan reklamları şu şekilde değerlendirdi:
“Bu ay ölçümlediğimiz kampanyalarda özellikle duygusal temasın, fark yaratan projelerde belirleyici olduğunu gördük. Özellikle toplumsal dayanışma duygusunun yükseldiği bu zamanlarda, duygusal içerikler hedef kitlenin gönlünde yer kazanıyor. Vodafone’un ilham veren hikâyesi, Shell’in samimi mizahı ve Sahibinden’in eğlenceli ve sade anlatımı, her biri kendi tonunda ama ortak bir netlikle izleyicide iz bırakmayı başardı.
Bu projelerin ortak noktası; dikkat çekicilik, ikna edicilik, fark yaratma ve marka uyumu alanlarında gösterdikleri güçlü performans. Özellikle toplumsal temalara ve bireysel faydaya temas eden anlatımların, duygusal etkiyi artırarak izleyicide daha yüksek bağ kurduğunu görmek, iletişim kampanyaları açısından değerli içgörüler sunuyor. Ayrıca "önceden izlenme" skorlarının yüksek olması, bu kampanyaların yalnızca anlık değil, kalıcı bir hafıza etkisi yarattığını da gösteriyor. Bu veriler doğrultusunda, reklamın yarattığı etkiyi yalnızca estetik ve mesaj gücüyle değil, hedef kitleyle kurduğu psikolojik temas üzerinden de değerlendirmek gerekiyor.
Şubat ayı sonuçları bize bir kez daha gösterdi ki; içten ve hedefe odaklı bir reklam dili, reklam performansında önemli bir belirleyici. "
AdQ Norm Skalası
Skor Aralığı |
Seviye İsmi |
Tanım |
9 – 10 |
Yüksek Etki |
Hedef kitle üzerinde güçlü iz bırakan, hatırlanabilirliği ve marka etkisi çok yüksek reklam kampanyası. |
7 – 8.99 |
Başarılı Performans |
Hedeflere büyük ölçüde ulaşan, dikkat çeken ve marka mesajını net ileten reklam. |
5 – 6.99 |
Stratejik Uyum |
Mesajı yerinde, hedefle uyumlu. Etkisi yeterli düzeyde, ancak daha yaratıcı ya da duygusal dokunuşla geliştirilebilir. |
1 – 4.99 |
Düşük Performans |
Mesajın iletimi, marka uyumu ya da izleyici etkisi açısından belirgin zayıflıklar var. |
Metodoloji
AdQ Endeks Raporları; reklam filmlerinin TRT 1, Kanal D, Show TV, Star TV, CNN TÜRK, TV8 gibi ulusal televizyon kanallarında yayınlandıktan 15 ila 30 gün sonra Adgager platformunda ölçülmesini esas alır.
Her reklam filmi, Adgager üyesi olan 200 farklı tüketici (Gager) tarafından, sesi açık olarak bir kez izlenir ve değerlendirilir. Ölçümleme süreci; hatırlanma, dikkat çekicilik, beğeni, ikna edicilik, marka uyumu gibi 10’dan fazla kriter üzerinden yapılır ve bu kriterlerden elde edilen sonuçlarla ağırlıklandırılarak toplam ADQ skoru hesaplanır.
Reklamlar; Proje ADQ, Marka ADQ, Ana Kategori ADQ ve Alt Kategori ADQ skorları ile kıyaslanabilir hâle getirilir.
Proje AdQ, O reklam filmine ait AdQ skorunu temsil eder. Marka ADQ, markanın AdQ sisteminde daha önce ölçümlenen tüm reklam filmlerinin ortalamasını temsil eder. Ana Kategori ADQ, reklamın ait olduğu kategori genelindeki tüm projelerin ortalamasıdır. Alt Kategori ADQ ise, daha dar kapsamlı alt kategori grubunun ortalamasını ifade eder.