İnsanları Mı? Algoritmaları Mı? Hangisini Daha İyi Tanımak Gerekiyor?
Youtube, kullananları için büyük bir eğlence, bilgi ve motivasyon kaynağı. İçerik üreticileri içinse insanlara kendilerini ifade edebilecekleri; yeteneklerini paylaşıp, kendilerini gerçekleştirebilecekleri özgür bir video ve içerik paylaşım platformu. (Ne kadar özgür desekte aslına bakarsanız çok sert bir yaptırımlar zincirini de bünyesinde bulunduruyor) Fakat Youtube kullanıcıların keyifli ve verimli vakit geçirmesi için tasarlanmış birtakım algoritmalara sahip, dolayısıyla bünyesinde ki pek çok araçta insanların sadece maruz kalmak isteyebileceği içerikleri karşısına çıkartıyor.
Peki, Sadece Bu Kadar Mı?
Tabii ki hayır! Youtube pek çok kaynaktan besleniyor. Paylaşım yaptığınızda diğer sosyal medya kanallarınızdan ve kendi websitenizden, reklamlardan, kendi içindeki algoritmalardan ve diğer reklam mecralarından güçlü etkileşimlerle karşılaşabiliyorsunuz. Burada pek çok etken mevcut. Google, arama motorunda Youtube daha çok ön plana çıkıyor. YouTube’da SEO’sunu iyi tasarladığınız içerikler hem kullanıcıları hem de arama motorunu cezbedebilir. Algoritmaları ve kullanıcıları cezbeden dış etmenler saymakla bitmez. Fakat burada özellikle iç etmenlere göz attığımızda, etkili olan üç adet temel bileşen var. Blogumuzun devam eden kısımında size bu üç adet temel bileşenden detaylı bir şekilde söz edeceğiz.
Youtube Ve Arama Motorları Arasındaki Bağlantı
Her gün milyonlarca hatta yeri geldiğinde milyarlarca kişi Youtube’da abone olduğu kanallar vasıtasıyla veya abone olmadıkları kanallar vasıtasıyla içerikleri veya videoları izleyerek vakit geçiriyor. (Daha çok abone olmadıkları kanallardan videolar izliyorlar, ufak bir tavsiyemiz içerik üreticilerinin kanallarına abone olup videolarını izleyip destek olmaları.)
Youtube arama motoru işlevine sahip en büyük video ağırlıklı video yüklenici sosyal medyalarından bir tanesi olarak hizmet veriyor. Video anlamında en yoğun olarak kullanılan dijital mecralardan bir tanesi. Ve platform geliştikçe eskiye nazaran daha profesyonel işlerin ortaya çıktığı bir platform olduğunu söyleyebiliriz. Geçmişe nazaran prodüksiyon gerektiren işlerin görece çoğaldığı bu platformdaki kullanıcı sayısı arttıkça, içerik üretmenin bir iş dalı haline geldiği günümüzde profesyonel içerik üreticilerinin de sayısı artıyor.
Haliyle bu artışla birlikte videolara rahat bir şekilde ulaşılabilmemiz, keyifli bir şekilde vakit geçirebilmemiz için youtube bazı önlemler alıyor. Bizi yapay zeka aracılığıyla tanımaya çalışan Youtube verilerimizi işleyerek algoritmalar aracılığıyla keyif aldığımız içerik türleri aracılığıyla yönlendiriyor.
Youtube’daki Paylaşım Yöntemleri
Youtube’da sosyal medya paylaşım platformlarındaki bütün seçenekler aslına bakarsanız mevcut. Kısa videolarla kullanıcılarınızla etkileşime geçip, post atabiliyor, videolu hikayeler gönderebiliyorsunuz. Youtube’un çıktığı ilk zamanları göz önüne alacak olursak sadece videolu paylaşım seçeneklerinin çok ilerisine geçtiğini görebiliyoruz. Yani anlayacağınız eski çamlar bardak oldu. Artık sadece video yüklemeniz tek başına yeterli bir aksiyon değil. Orjinallik ve çok yönlülük.
Peki Youtube’da Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?
Youtube daha öncede bahsettiğimiz üzere çok kapsamlı bir arama motoru, bu yüzden açıklamada kullandığınız terimler, başlığınıza koyduğunuz ilgi çekici kelimeler, trendlere uygun seçilen konu başlıkları ve insanların videoyu tıklayıp izlemesi için doğru şekilde ayarlanmış bir küçük kapak fotoğrafı videonuzla daha çok etkileşim kurulmasını tetikleyebilir. Aynı zamanda kanalınız ve videolarınız için kullandığınız etiketler ve video içi kartlar, video sonu kartları gibi düzenlenmesi ve bir düzene oturtulması gereken bir çok bileşen mevcut. Üç adet bileşenden bahsetmiştik, bu bileşenleri tasarımsal bileşenler, yazılı bileşenler ve konu seçimi olarak sınıflandırabiliriz.
Google Trendlerin Kullanımı
Bu yöntemde bir tercihtir. Trend olan konular içerisinden bazı kısımlar seçilip videolara dahil edilebilir. Google’ın Trendler adlı aracıyla son 24 saatteki trend konuları takip edebilir, geçmişe yönelik coğrafi olarak trendleri saptayabilirsiniz. Fakat orijinal içerikler üretilmesi genel olarak tercihtir. Yani video paylaşacaksanız kendi sesinizi bulun. Trendleri takip etmeyin, trend olun.
Youtube Anasayfa Düzeni
Çok ziyaret edilmiyor gibi dursa da, bir ana sayfanın düzenini evimizdeki vitrinlere benzetmemiz mümkündür. Hesabınız belirli bir etkileşim seviyesine ulaşana dek evinizin vitrinini düzenli tutmanız gerekir. Belirli bir dönemden sonra evinizin vitrinini rafa kaldırabilirsiniz. Bu demek oluyor ki belirli bir noktadan sonra evinizin vitrine ihtiyacı kalmaz zaten sizin kanalınız belirli bir kişiliğe ulaşmıştır ve belirli bir düzene oturmuştur.
Linklerimi Nasıl Paylaşmalıyım?
Size yakışacak bir link ağacı uyarlaması. Kısaca linklerinizi ve sosyal hesaplarınızı yansıtabileceğiniz bir kişisel anasayfa. Hatta içeriklerinizi güncel tutabileceğiniz bir ara platform, insanları mail listelerinize davet edebileceğimiz, pek çok farklı aksiyon yapmamıza olanak sağlayan linklerle bezenmiş bir kişisel web sayfası. Örnek olarak, linktr.ee / linkin.bio / instabio.cc tarzı uygulamalar üzerinden ufak tasarımlarla çoklu etkileşimi yakalayabilrisiniz.
CTA Reminder Ne Demek?
Call to Action Reminder, Kanalımıza abone olun hatırlatıcısı olarak değerlendirilebilir. İnsanları kanalınıza abone olmaları için tetiklemek için kullanılır. Videoyla entegre olarak, açıklama kısmında, videoda bireysel olarak “Call to Action” talebinde bulunabilirsiniz. Fakat bunun dozunu kaçırmanız itici olabilir. Bu yüzden eğer video içerisinde efekt olarak kullanılacaksa ve sesli olarak söylüyorsanız bunu hem videonun sonunda hem başında gerçekleştirmeyin. Videolarınızın izlenme sürelerini dikkate alarak CTA eylemlerinizi videonun başında ya da ortasında gerçekleştirebilirsiniz. Fakat videolarınız gerçekten etkiliyse ve izleniyorsa CTA eylemlerini videonuzun sonunda yapmanız daha etkili olacaktır. Ayrıca bitiş ekranında kullanacağınız kartları da belirli bir şablon haline getirip bitiş kısmındaki video şablonunda diğer videolarınızla olan etkileşimi artırmak için işaretlemeler gerçekleştirebilirsiniz.
Youtube dediğimizde bahsedeceğimiz yüzlerce konu mevcut. Fakat en önemlisi konuları fazla uzatmamak, gizemlerin hepsini tek bir blog yazısında cevaplayamazsınız. İlerleyen blog yazılarında da topluluk yönetimi ve patreon gibi konularda görüşmek dileğiyle esen kalın. Bu konularda özel sorularınız olursa BCWorks ekibine websitesinden ya da bu mail adresinden sorularınızı iletebilirsiniz.
BCWorks Creative Technology, yaşayan markalar yaratmanın gücüne inanıyor ve sizi de bu markalardan biri olmaya davet ediyor. Siz de bu ekip ile markanızın büyülü yolculuğunu tasarlamak istiyorsanız, durmayın hemen onlara ulaşın.